Johan Ranbrandt: Folk ska få nyttja skogen

Foto: Kristofer Lönnå

Passion är drivkraften på Fursteli Gård vid Storsjöns strand i Marieby strax söder om Östersund. Skogsägaren och friluftsföretagaren Johan Ranbrandt välkomnar allmänheten att använda gårdens motionsspår kostnadsfritt året runt.

Fursteli Gård har länge varit i familjen Ranbrandts ägo. Sedan 2010 driver Johan gården tillsammans med sin hustru Erika och syster Marie. Skogen, fjället och naturen är hans arena. Han har arbetat på fjällstationer, arrangerat turer, skrivit guideböcker och mycket annat.

– Att skriva och utbilda om friluftsliv tar det mesta av min arbetstid i dag. Men jag har några sidospår också – som att leta platser för filminspelningar. Jag är en mångsysslare liksom många andra på landsbygden, säger Johan Ranbrandt.

Kanske ärvde han intresset och passionen (ett ord han gärna använder) för skog och skogsarbete från sin far och farfar. Till gården hör 400 hektar skog.

Jag är en mångsysslare liksom många andra på landsbygden.

Johan Ranbrandt har alltid tyckt om att vara ute i skogen och jobba – inte bara med skogsbruket. Han anlägger till exempel även skidspår. Det började hans pappa med för snart 25 år sedan, och sedermera tog Johan över. I dag har han ett 14 kilometer långt skatespår där familjen, deras vänner och bekanta älskar att åka skidor. Men alla som har vägarna förbi är också välkomna att ge sig ut i det öppna spåret. Någon avgift har han aldrig tagit ut.

Johan förklarar spårets tillblivelse med familjens brinnande intresse för skidåkning och säger att det inte är en nackdel att andra åker i spåret, utan bara kul och inspirerande.

– Vår egen passion är drivkraften! Vi har aldrig räknat med bidrag eller ekonomiska tillskott från andra. Jag vill ju verkligen att folk ska nyttja skogen och naturen.

Men ganska många lämnar en slant till underhållet; de mest aktiva besökarna betalar ofta cirka 500 kronor, ungefär vad ett säsongskort för ett längdspår brukar kosta.

Skogsbruk och uthyrningsverksamhet är gårdens viktigaste inkomstkällor. Det är inga problem att kombinera aktivt skogsbruk med skidspåret och cykelstigen, som är under utveckling med hjälp av vänner och grannar. Förmodligen är det ett sätt att öka möjligheterna att bo kvar i en region med mycket land och lite folk. Fler människor i närområdet betyder fler affärsmöjligheter.

– I dag är det väldigt attraktivt att köpa hus i vår lilla by. Det finns säkert flera orsaker; en är säkert de tydliga mervärden vi skapat ihop med andra i byn. Detta lockar hit människor som i sin tur lockar hit fler människor.

I dag är det väldigt attraktivt att köpa hus i vår lilla by. Det finns flera orsaker; en är säkert de tydliga mervärden vi skapat ihop med andra.

Två år efter att Johan, Erika och Marie tog över gården, där han och Marie växte upp, förärades de utmärkelsen ”Årets Gröna Guld” på en gala i Östersund med motiveringen:

”De bedriver ett framgångsrikt och ansvarsfullt företagande på landsbygden grundat på ett uthålligt brukande av naturresurserna. De tar vara på och utvecklar gårdens resurser till goda affärer och är goda förebilder för andra unga.”

Mångsidighet är ledstjärnan. Men det mesta kretsar i dag kring skogen på den tidigare mjölkgården. Skogsbruket är den enskilt främsta inkomstkällan.

Dessutom anordnar Fursteli gård populära kurser i timring. Johans fru Erika har också ett finsnickeri där hon bygger möbler och kök. Virket hugger hon i de egna skogarna kring Marieby; björk, furu, sälg, rönn, asp och al tillhör favoriterna. Familjen hyr även ut lägenheter på området – en lada används för bröllopsfester och andra tillställningar.

– Uthyrningen behöver en attraktiv bygd. Det är upp till oss att erbjuda folk det de vill ha!

Det senaste projektet är även det passionsdrivet. Tillsammans med grannen Cecilia, vänner och bekanta bygger man cykelstigar för mountainbike. Inom en inte alltför avlägsen framtid lär det finnas en rolig och spännande runda i skogen med diverse vilda passager.

– Jag tänker mig ett koncept med stigcentraler, varifrån folk kan utgå och cykla stigar av olika längd och svårighet. I en region ska det finnas flera centraler, och man ska kunna resa mellan dem och tillbringa ett par dagar vid varje. Tanken är att ta betalt för parkering, cykeltvätt, uthyrning, servering och kanske boende.

Skogen, fjället och naturen är avgörande pusselbitar i Johan Ranbrandts liv. De platserna är hans hobby och ger honom samtidigt inkomster.

– De betyder också oerhört mycket för det sociala sammanhang som vi skapat och nu ingår i, säger han.

TEXT: Per Johansson

Johan Ranbrandt

Ålder: 39 år.
Bor: Marieby, strax söder om Östersund.
Gör: Skogsägare, egenföretagare i friluftsbranschen, driver Fursteli Gård.
Familj: Hustru och dotter.
Fastighet: 400 hektar skog, hälften intill gården, resten i ett skifte några mil från Marieby. Skogsbruk: Miljöcertifierat enligt PEFC, man säljer virke, ved och visst specialtimmer. Planterar och förstagallrar själva. Anlitar skogsägarföreningen Norrskog för avverkningar och andragallringar. Gården är en av föreningens demofastigheter och tar emot besökare som kan studera hur skogsbruket bedrivs där.
Intressen: Friluftsliv och resor till udda platser.
Okänd talang: Grym på brödbakning.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.