Vilken betydelse har skogliga impediment för den biologiska mångfalden?
Vi studerar värdet av skogliga impediment för biologisk mångfald genom att jämföra dem med nyckelbiotoper och äldre brukad skog. Såväl myrimpediment som bergimpediment studeras, som är de två dominerande typerna av impediment utanför fjällkedjan. Som mått på naturvärde använder vi vedinsekters artrikedom, antal rödlistade arter och artsamhällets intakthet.
Skogsimpediment är trädbevuxen mark där den årliga produktionsförmågan understiger en skogskubikmeter per hektar. Det har antagits att den biologiska mångfalden generellt är låg i dessa miljöer, men det har aldrig studerats i fält. I detta projekt kommer vi att utvärdera skogsimpedimentens naturvärde i förhållande till mer produktiv skogsmark, och därmed bidra till att förbättra kunskapsunderlaget för beslutsfattande om skogsimpediment och skydd av skog.
Vi kommer att studera vedinsekter, som utgör en artrik grupp med många arter som påverkas negativt av skogsbruk. Sambandet mellan skogars produktivitet och förekomsten av vedinsekter har aldrig studerats, men man kan anta att det just bland vedinsekter kan finnas arter som har sin huvudsakliga hemvist i skogliga impediment, eftersom många föredrar solexponerad ved och en del anses föredra ved från långsamväxande träd. Fältarbetet kommer att utföras av en vedinsektsexpert på lokaler spridda från Småland till Norrbotten. På varje lokal studeras ett bergimpediment, ett myrimpediment, en nyckelbiotop och en äldre brukad skog. Död ved och vedinsekter inventeras och insekternas artrikedom och artsammansättning jämförs mellan de fyra skogstyperna. Hög artrikedom, många rödlistade arter och hög 'intakthet' i artsamhället (d v s att en stor del av arterna är sådana som till stor del förekommer i obrukad skog och endast ett fåtal sådana som till stor del förekommer i avverkningsrester) visar på högt naturvärde. På så sätt jämför vi naturvärdet av skogsimpediment med andra skogstyper som är aktuella att skydda, vi jämför de två huvudtyperna av skogsimpediment med varandra och vi ser hur resultatet varierar mellan olika regioner i Sverige.
Sammanfattning av projektets resultat
Vi har studerat vedlevande skalbaggar i tall och jämfört artförekomsten i produktiv skog (nyckelbiotoper och äldre brukade skogar) med den i impediment (skogar på myrar och hällmarker). Vi fann att de obrukade produktiva skogarna överlag var de mest artrika och också hyste flest rödlistade arter. Impediment på hällmarker var mer artrika än de på myrmark. En del rödlistade arter hittade vi bara i produktiv skog.
En slutsats man kan dra är att impediment och produktiv skogsmark hyser liknande artsamhällen, men de har ändå olika värde för bevarande av biologisk mångfald. Om man vill gynna vedskalbaggar är en hektar impediment är värd mindre än en hektar skyddad produktiv skog. Det beror dels på att impediment verkar sakna en del rödlistade arter som finns i produktiv skog, dels på att det finns mer död ved per hektar i den produktiva skogen.
Rapporter och publikationer
Ämne: Natur- och kulturvård
Startår: 2016