Pågående projekt

Från plantering till mångfaldsskog – röjningens betydelse för hållbara skogar

Skogsskötselprojekt som syftar till att ta fram modeller för att skapa en ökad trädslagsblandning i ungskogsfasen för att få mer diversifierade och hållbara skogar i framtiden.

Röjning. Foto: Thomas Adolfsén

Foto: Thomas Adolfsén

Nästan 90 % av den avverkade arealen i svenska skogar återbeskogas med hjälp av plantering, framförallt av gran eller tall. Till skillnad från de flesta globala skogsplantager ska svenska föryngringar ändå utvecklas till långsiktigt hållbara skogar med kombinerade mål och hög biodiversitet. Kombinerade mål nås därför med kombinerade föryngringsmetoder, dvs med självföryngrade biodiversitetsträdslag, tex björk och RASE (rönn, asp, sälg och ek), och planterade produktionsträdslag, tex tall, gran, hybridlärk och contorta.
Jag har kunnat visa att dessa biodiversitetsträdslag föryngras spontant efter avverkning och markberedning. Svårigheten är dock den vidare överlevnaden och därför är det helt avgörande under ungskogsfasen när träden ska klara konkurrens och bete. Röjning är en tung och tidskrävande, arbetsintensiv åtgärd men är trots allt helt fundamental för framtida succé.

I det här projektet ska jag utforska betydelsen av röjningsstrategi för att åstadkomma planterade barrskogsbestånd med gynnsam prognos för att utvecklas till artrika och hållbara skogar. Vidare innebär projektmedel att jag kan förvalta och vidareutveckla mina röjningsförsök så att de kan bibehållas som långtida fältförsök över en hel omloppstid. Jag kommer utgå från ”röjningens abc”, (tidpunkt, trädslagssammansättning, höjdstruktur och täthet), för att med empiriska data sammanställa vilka val och möjligheter röjaren står inför. Mina resultat kommer leda till dels en vetenskaplig publicering och dels till underlag för en en-dagarskurs med fokus på diskussion och fortbildning.

Ämne: Skogsskötsel
Startår: 2024

Emma Holmström

Biträdande lektor vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
  • Organisation Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp
  • Telefon +4640415114
  • Epostadress emma.holmstrom@slu.se

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.