Kan gallring öka motståndskraft och återhämtning för bibehållan tillväxt efter torka?
Projektet ska undersöka bestånd som gallrats direkt efter torrsommaren 2018 för att studera gallringens effekt på kvarvarande träds vitalitet.
I Sverige förväntas klimatförändringarna leda till fler torra år, vilket ökar risken för produktionsförluster och skogsskador i gran- och talldominerade produktionsskogar. Skogsskötselmetoder behöver utvecklas som om möjligt kan användas för att minska känsligheten för torkastress och dessa konsekvener. Gallring av tall- och granskog i Centraleuropa har under torkperioder visat sig öka trädens förmåga att återhämta tillväxten åren efter gallring. Gallring förväntas därför ha en betydande effekt på återhämtningen av tillväxten i skogsekosystem i södra Sverige, eftersom de huvudsakligen är begränsade av vattentillgången. Det finns få empiriska studier som stödjer detta i dagsläget och därför behöver denna fråga utredas för södra Sverige.
I detta projekt kommer gallringens effekt på träd- och beståndstillväxt som svar på sommartorkan 2018 undersökas längs en klimatgradient i södra Sverige. Syftet med detta projekt är att utvärdera om sommartorkan 2018 minskade tillväxten och om gallring var en effektiv metod för att lindra torkstressen på träd. Tillväxtens respons på gallring kommer att studeras i detalj på individuell trädnivå och titta på skillnader mellan träd av samma storlek i gallrade och ogallrad provytor inom samma bestånd. Dessutom kommer torkans effekt också utvärderas på beståndsnivå. Resultat från projektet kommer understödja utvecklingen av skötselmetoder för klimatanpassat skogsbruk i södra Sverige. Den potentiella effekten av resultaten är hög, eftersom gallring är en av de vanligaste skogsvårdsåtgärderna i svenskt skogsbruk (300 000 ha årligen), och mer riktade gallringsstrategier skulle kunna öka skogens vitalitet och minska utbrotten av granbarkborre.
Ämne: Klimatanpassat & hållbart skogsbruk
Startår: 2024