Långsiktigt kvarvarande markeffekter av tidigare intensiv gödsling i ung tallskog
Projektet undersöker de långsiktiga effekterna av intensiv gödsling i tallskogsmark. Mer kunskap om långtidseffekter av gödsling är efterfrågad i ljuset av att behovet av biomassa från skogen ökar.
Skogens tillväxt begränsas ofta av tillgången på näring, i synnerhet kväve. Därför kan gödsling öka tillväxten och därmed öka tillgången av råvara för olika skogsprodukter, och samtidigt bidra till en ökad inbindning av kol i biomassa och mark. I fältförsök har man visat att då gödslingen har en väl avvägd sammansättning av olika näringsämnen och tillförs årligen till unga skogar med stort näringsbehov kan skogsproduktionen öka dramatiskt. Det äldsta försöket i Sverige där man testat kombinationer av upprepade givor med näring och vatten till en ung tallskog ligger i Jädråas, Gästrikland. Behandlingarna pågick under 16 år, åren 1974–1990. Nu, mer än 30 år efter att gödslingsbehandlingarna har upphört undersöker vi de långsiktiga effekterna på markens kol- och kväveförråd.
Vi vet från tidigare studier av försöket att gödslingen har ökat trädtillväxten och samtidigt ökat kol- och kväveförråden i marken. Den grundläggande frågan är varaktigheten i behandlingseffekterna: Finns det kvarvarande effekter av tidigare gödsling på markens kol- och kväve-förråd? Har gödslade träd fortfarande en högre tillväxt? Frågorna ska besvaras med analys av nya markprover från försöket, som förutom totalinnehållet av kol och kväve också analyseras på sammansättningen av naturliga kväveisotoper. Isotopanalysen kan ge indikationer på hur väl t ex svampsamhället i marken har återhämtat sig efter gödslingen. Markkemiska analyser tillsammans med tillväxtdata mm används för att ge en samlad bild av hur gödslingen har påverkat skogsekosystemet långsiktigt.
Samtidigt som skogsgödsling har potential att öka skogsproduktionen är den ifrågasatt utifrån olika perspektiv. Det gäller i synnerhet i fallet med upprepad gödsling till unga skogsbestånd. De positiva effekterna av gödsling på klimat och råvarutillgång i en bioekonomi måste vägas mot de oönskade effekterna. Detta projekt kan ge ökad kunskap om de långsiktigt kvarvarande effekterna för att bidra till välunderbyggda beslut och rådgivning.
Ämne: Skogsskötsel
Startår: 2024