Pågående projekt

Vad kräver knärot? – Populationsdynamik hos en hotad orkidé i produktionsskog

Studien kommer titta på behoven hos den rödlistade signalarten knärot för att skapa bättre underlag till avvägningar mellan skogsbruk och naturvård, vilken kan spara tid i ansökningsprocesser och samråd.

Knärot. Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

För att vända trenden med minskande biodiversitet i skogslandskap behövs kunskap om olika arters krav på livsmiljö och vad som gör att deras populationer ökar eller minskar. Med sådan kunskap kan man sedan förutsäga vad som kommer att hända i framtiden om skogsbruket förändras eller fortsätter som idag. Eftersom det är omöjligt att göra detta för alla arter behöver man lämpliga modellarter som t.ex. signalerar bra livsmiljö även för andra hotade arter.

Knärot är en hotad orkidé som anses vara starkt knuten till gamla naturskogar och signalera höga naturvärden, alltså att det kan finnas andra hotade arter. Arten sägs vara mycket känslig för avbrott i skoglig kontinuitet och har därför stoppat många avverkningar under senaste åren, vilket har väckt debatt inom skogsnäringen. Kunskapen om artens krav på livsmiljö och huruvida den är en bra signalart är dock begränsad.

I detta projekt vill vi undersöka vad som kännetecknar miljöer där knärot trivs, analysera artens förändring över 30 år, och utveckla modeller som kan förutsäga artens förekomstmönster. Vi gör detta baserat på data från riksskogstaxeringens permanenta provytor där en lång rad miljöegenskaper mäts med jämna mellanrum (vart femte år). Genom att sätta knärotens förekomst i relation till dessa egenskaper och olika fritt tillgängliga landskapsdata är målet sedan att förutsäga var knärot finns och hur den kommer att reagera på framtida förändringar i skogsbruket. Vi kommer sedan att validera våra modeller genom fältbesök där vi även inventerar andra hotade arter för att se om knärot är en bra indikator på höga naturvärden. Resultaten kommer ge vägledning om knärotens tyngd vid beslut om avverkning och planeringsverktyg för ett hållbart skogsbruk.

Ämne: Natur- och kulturvård
Startår: 2024

Victor Johansson

Doktor

Forskning som syftar till att förstå olika arters utbredningsmönster och populationsdynamik.

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.