Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Krama ett träd när det blåser på finansmarknaden

Foto: Håkan Flank

När bubblor brister, när dåliga lån gömts bland bra, när en Gudrun sveper in över hela globala finansmarknaden, ja, då vet du som skogsägare en sak: Det finns få investeringar som är lika stadiga som investeringar i träd.

Siffrorna talar för sig själva. Under de senaste fem åren har värdet på svensk skogsmark ökat med minst 40 procent när andra investeringar rasat som korthus överallt i den globala ekonomin.

Med facit i hand kan man påstå att det har varit bra att vara skogsägare när det blåst orkanvindar på finansmarknaden. Men frågan är om skog generellt är ett bra spekulationsobjekt. Ska man köpa skog eller ska man bara ”råka” få den som en del i ett arv?

Själva ordet spekulera kan väcka känslor. Det låter daytrader, köpa ena dagen och sälja nästa. Casha in.

Vi ringde runt till några ekonomer och fastighetsmäklare för att fråga om de anser att man kan spekulera i skog.

Så länge jag kan komma ihåg har det funnits olyckskorpar som kraxat att köparna betalat för mycket. Hittills har olyckskorparna generellt haft fel

– Om man ser på hur mycket skogsfastigheterna har stigit de senaste fem-sex åren, måste man säga ja. En investering i skog har varit en bra affär. Under finansoron kan det ha varit någon liten dipp men det har återhämtat sig under hösten. Ett stalltips är att nu är priserna över hela landet tillbaka på toppnivån igen, säger Håkan Molin, ansvarig för skog på Handelsbanken.

Är det läge att köpa nu?

– Ja, jag tror att man kan räkna med en fortsatt god utveckling på skogsfastigheter, på sikt. Vi har ett unikt lågt ränteläge och lånekostnaden kan vara lägre än vad skogen avkastar i kronor och ören. En vanlig bedömning är att räntan är på väg uppåt och frågan blir då hur det påverkar kalkylen. I den bästa av världar stiger inte räntan så snabbt, säger Håkan Molin.

En intressant aspekt med skog är att så länge det regnar och solen skiner så växer investeringen reellt det är inte så många andra placeringar som beter sig så

Ska man sälja när räntorna stiger?

– Räntorna kan stiga snabbt och mycket så det är en tveksam strategi.

Men man kan säga om efterfrågan på skogsprodukter ökar snabbare än räntorna stiger, då kan skogsägaren få ökad avkastning på fastigheten. Då kan det fortfarande vara en god affär. Men skogsspekulanten som ser skogen främst som en investering ska inte bara titta på fastigheter i Sverige, anser han.

– Det kan vara en bra affär att se vad som finns i Baltikum, främst i Lettland. I Estland pågår just nu utförsäljning av statliga skogar. Litauen har kanske lite finare skogar. Men i alla tre länderna är prisnivån bra.

Han tillägger att användningsområdena för skog har blivit fler. Skogsägaren kan tjäna pengar på fler sätt i dag och kanske ännu fler sätt i framtiden.

– Vi har efterfrågan på skogsråvaran som bränsle och vi har inkomster från rekreation, som jakt, och den ökar i värde. Det kan påverka kassaflödet, särskilt i de tätortsnära skogarna. Ökat kassaflöde ger ett högre värde.

Han påminner om en sanning som lätt glöms bort.

– En intressant aspekt med skog är att så länge det regnar och solen skiner så växer investeringen reellt och det är inte så många andra placeringar som beter sig så.

Ann-Sofie Stark, produktionsekonomisk rådgivare på Hushållningssällskapet i Västernorrland vill inte sia om framtiden, men säger att det uppenbarligen finns många som gör bedömningen att värdet på skog är bestående. Köparna finns där.

Investeringar i skog har knappt påverkats av den globala finansoron

– Så länge jag kan komma ihåg har det funnits olyckskorpar som kraxat att skogen kostat för mycket i förhållande till avkastningsvärdet. Nu kan det inte bli högre, det kan inte sticka iväg mer, säger de. Men det har ändå alltid fortsatt. Hittills har olyckskorparna generellt haft fel. Köparna har landat på fötterna.

Hon säger att visst finns det svängningar, vissa handlar billigare än andra och kommer att tjäna mer pengar än andra som köper dyrare.

– Men egentligen, hur ser alternativen ut om du har pengar? Finns det alternativ som är bättre och säkrare?

Clas Tjäder, fastighetskonsult på Skogssällskapet, konstaterar att skogsägarna inte lidit alltför mycket under finansoron.

– De har inte lidit alls egentligen, även om värdet på skogsmark legat relativt stilla just under 2009.

Under åren 2005-2008 ökade värdet på skogsmark generellt i Sverige med tio procent per år.

– I kristider när oron är som störst, har vi många som ringer och vill investera i skog. Den känns säker. Skogen är inflationsskyddad. Man kan trycka sedlar men man kan inte trycka mark. Man kan överproducera andra saker men man kan inte överproducera mark.

Kan man spekulera i skog?

– Jag vill inte använda det ordet. Att köpa och sälja en skogsfastighet tar ett år i alla fall. Det är ingenting man gör över dagen eller på kort sikt.

Clas Tjäder säger att när han pratar med personer som handlar med andra investeringar, till exempel obligationer, har de helt olika begrepp om vad som är lång sikt och kort sikt.

– En skogsägares korta verksamhetsplan är ungefär tre år – avverka, markbereda, plantera återväxten och kontrollera plantorna. Det är verksamheter på kort sikt, men i andra branscher är tre år lång sikt.

Clas Tjäder vill slå ihjäl myten om ”skogsklipparen” som köper snabbt och avverkar hårt.

– Skog kräver tid och uthållighet. Även skatteplaneringen kräver uthållighet. Den är lika viktigt som skogsbruket för den som vill tjäna pengar.

TEXT: Carina Gerken Christiansen

Den som har haft skog de senaste fem åren har haft en bättre värdeutveckling än den som haft aktier, generellt sett.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.