Håll koll med Skogsindex

SkogsindexFörstora bilden

Illustration: Gösta Lindwall

Skogsägande må vara en långsiktig affär. Men just när du köper eller säljer skog är tajmingen värd stora pengar. Uppdaterat skogsindex. Jämför marknadspris och virkesavkastning i olika delar av landet. Orientera dig snabbt och enkelt.

Det är på flera sätt annorlunda att köpa en skogsfastighet. Belåningen är begränsad och inte i närheten av vad som gäller för andra typer av fastigheter. Allra största delen av skogsfastighetens värde finns i träden – men det är främst marken som är belåningsbar. Virkesförrådet är ju förgängligt. Det här tvingar inte sällan fram en brådstörtad virkesaffär – till de virkespriser som gäller vid fastighetsköpet. Ofta måste en tredjedel av virkesförrådet säljas samma dag som fastighetsköpet går igenom.

Bra fastighetsaffärer görs inte i hast. Du får låna tid och kraft av oss

Därför är kopplingen till virkesmarknaden viktig. Skogssällskapets Skogsindex hjälper dig att hålla koll på läget. Men Skogsindex är inte bara en landsomfattande marknadsbarometer. Med Skogsindex som verktyg hjälper vi dig att bedöma olika saluobjekt och räkna på skillnaderna mellan dem. Vi räknar på fastigheternas avkastning samt möjligheter till alternativa intäkter. Vi ger dig ett beslutsstöd med prisbedömning inför budgivning, finansiering och belåning.

Är Skogsindex högt?
Vi hjälper dig!
Vi hjälper också till med konkret finansiering. Du kan ”belåna” de värdefulla skogsbestånden genom säkerhet i form av avverkningsrätter. Du slipper inteckningskostnader och en svår lånediskussion. Och du får tid att verkligen lära känna din nya fastighet. Tillsammans med Skogssällskapets skogsförvaltare detaljplanerar du ditt skogsbruk och väljer tidpunkt för de olika åtgärderna.

Kort sagt får du genomföra fastighetsaffären i lugn och ro. Du får också hjälp att analysera hur fastigheten ska skötas långsiktigt. Du hinner planera hur de första årens avverkningar, skogsvårdskostnader, skatter och räntor ska hanteras för några år framåt.

Bra fastighetsaffärer görs inte i hast. Du får låna tid och kraft av oss.

TEXT: Clas Tjäder

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.