Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Björnjakten öppnade macken

Björn

Björnjakten har något speciellt. Det är ganska få förunnat att skjuta eller ens se en björn. Men här finns chansen – och alla kan njuta av spänningen. Foto: Lucky Look

Det är trastarnas tjafs som får mig att sakta vrida på huvudet. Där står han, i en meterbred lucka mellan träden på andra sidan ravinen. Kolsvart, stilla. Fokus på mig, vinden i nosen.

Ändå dröjer han ett par sekunder. Sedan kastar han ned längs ravinens brant och sticker söderut, skymd av trädens kronor. Grenarna blir streck i kikarsiktet. Det går undan, hållet är 70-80 meter och när han äntligen stannar är han skymd av brinken. Jag ser bara baken.

Så är han borta. Men bilden av björnen, den dröjer sig kvar.

Trastarna flyger upp från ravinen. De fortsätter sitt tjafsande. Ja, de håller på än.

– Nej, sådana chanser vill man ju inte missa, säger Lars Karlsson, jaktansvarig på Orsa Besparingsskog, och flinar.

– Äh. Förresten var det en fin upplevelse.

Lars Karlsson, jaktansvarig på Orsa Besparingsskog.

Lars Karlsson, jaktansvarig på Orsa Besparingsskog.

Björnjakten har något speciellt. Det är ganska få förunnat att skjuta eller ens se en björn. Men här finns chansen – och alla kan njuta av spänningen. Att höra på radion från passgrannen om björnen som skymtade, att björnhunden rusar nedför berget mot passkedjan... den känslan räcker för att de flesta ska komma tillbaka. År efter år.

År 2006 drog Orsa Besparingsskog igång en jaktsatsning (se Skogsvärden 4/07) och det har gått bra. Intäkterna från jakten har ökat från 380 000 till 830 000 kronor.

– Vi sålde 130 jaktdagar vid björnpremiären, cirka 50 man köpte tre dagars jakt var för runt 1 500 kronor per dag, berättar Lars Karlsson. Och så kommer det mycket skogsfågeljägare. Det är kul – vi har villiga och engagerade jägare som sköter servicen för alla gästjägare. En välorganiserad björnjakt med många deltagare drar hit duktiga björnhundsekipage – bra hundar är förstås en förutsättning för att lyckas med jakten.

Nästan alla gästjägare har bokat i år igen – och trycket ökar för varje år.

– Den här typen av satsningar kan fler markägare och jaktlag göra tillsammans, menar Lars. Det behöver inte vara björnjakt, det finns ju andra spännande jaktpremiärer. Om bara markägarna och deras jaktarrendatorer kan enas om gemensam service och leverera kvalitet kan man ta in ganska många människor under några få dagar. Markägarna och jägarna kan sedan fördela intäkterna. Och så ger det ringar på vattnet i landsbygden. Det behövs logi och mat, jägarna ska ha utrustning och tanka bilarna. Här på Orsaskogen öppnade macken vid björnjakten efter att ha haft stängt ett tag. De skötte en del av servicen... och sedan dess har det varit öppet!

TEXT: Sverker Johansson

Sugen på björnfrossa?

Läs mer på www.orsabesparingsskog.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller ring Lars Karlsson på 070-344 7817.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.