Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Plast – skogens nya resurs

Granar gjorda av plast har vi hört talas om. Men plast gjort av granar? Jo, nu kommer tekniken som ska tillåta storskalig tillverkning av plast från skogens material.

Vi tycks inte kunna få nog av det. På 1950-talet konsumerade världen fem miljoner ton plast om året. I dag är vi uppe i minst 100 miljoner ton.

Den plast vi använder är syntetisk, mer än hälften ingår i förpackningar och kastas direkt och bildar sopberg som varken väder eller vind rår på. Plasten ligger där den ligger om den inte bränns och bildar växthusgaser.

Därför är det inte konstigt att forskare i åratal i flera länder försökt lösa problemet. Hur kan man tillverka en plast som är biologisk nedbrytbar, skapas av en förnyelsebar råvara, kan produceras storskaligt och tillräckligt billigt?

Nu påstår ett kanadensiskt forskarlag att de löst ekvationen. Tongångarna påminner inte så lite om när den syntetiska plasten kom. Detta material påstås ha verkligen ”allt” och det tillverkas av skogsråvara.

Nyheten har fått uppmärksamhet i Kanada där goda nyheter relaterade till skogsindustrin är sällsynta. De senaste två åren har 50 000 kanadensare lämnat näringen och mer än 250 pappersbruk och sågverk har stängts eller lagt ner sin produktion, enligt Avrim Lazar, vd för Kanadas skogsproduktorganisation.

Vi har att göra med en materialrevolution om vi använder NCC istället för vanlig plast och vi ökar hållfastheten i produkterna

Materialet, ”skogsplasten”, kallas NCC vilket betyder nanokristallisk cellulosa. Nano betyder miljarddel och det handlar om att använda en av cellulosans allra minsta beståndsdelar.

Metoden för storskalig tillverkning har tagits fram av forskare på FP Innovations i Montreal.

Enligt rapporterna är plasten starkare än stål, lättare än glas, kan användas medicinskt inuti kroppen, den är inte giftigare än salt och den är dessutom komposterbar. Ja, den är till och med vacker.

När NCC har lagts i lager på en yta ändrar materialet färg beroende vilket håll man tittar från, ungefär som en fågels fjädrar.

– Vi har att göra med en materialrevolution om vi använder NCC istället för vanlig plast och vi ökar hållfastheten i produkterna, säger amerikanen Phil Jones från Imerys Mineral Ltd till teve-, radio- och internetproducenten CBC.

En försöksfabrik planeras i Vancouver och den ska vara i drift 2011 med ett ton skogsplast per dag.

Brian O’Connor från FT Innovations säger att Kanadas skogsindustri redan har 98 procent av de produktionsresurser som behövs för att tillverka plasten.

Då menar han alla dessa massafabriker som ligger nere och de fordon och maskiner som behövs för att samla ihop och processa träråvaran i fabrikerna.

Fotnot: ”Skogsplasten” NCC, ska inte förväxlas med bioplast som huvudsakligen tillverkas av majsstärkelse, sockerbetor och olja från sojabönor.

TEXT: Carina Gerken Christiansen