Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Kvinnor på jakt

Jägaren Kim Wickman med en ripa.

Jägaren Kim Wickman med en ripa. Foto: Hanna Harnesk

– Jakten handlar mycket om kontakter. Därför bygger vi kvinnliga nätverk som ett första steg in i gemenskapen.

Anja Kjellsson är jaktvårdskonsulent och nationell samordnare för JAQT, Svenska Jägareförbundets satsning på kvinnorna. Och hon arbetar gärna med de kvinnliga skogsnätverken som förebild.

– Skogen har lyckats bra med kurser för kvinnor. Visst, man kan tycka vad man vill om att ha särskilda kvinnomöten, men uppenbarligen behövs det, säger Anja Kjellsson. Jakten är ett manligt nätverk i sig, jakt bygger på kontakter och därför ägnar vi oss åt tillfälliga nätverksbygganden.

– Tjejer vill till exempel ofta skjuta med tjejer och det är ingen slump. Om de åker ut på skjutbanan så finns där gott om män som utan egentlig kompetens ser det som sin självklara uppgift att lära en kvinna att skjuta. Det kan vara ganska jobbigt – då är det skönt att först skaffa sig självkänsla och kunskap i ett eget nätverk.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Drygt fem procent av jaktkortslösarna är kvinnor och det behövs fortsatt fokus för att uppnå en mera jämlik jakt. Men det är ingen permanent kvinnoverksamhet Anja Kjellsson bygger upp.

– Ta jägarexamen – i dag utgör unga kvinnor 20-30 procent i de flesta studiecirklarna. Därför har vi lagt av med särskilda kvinnocirklar – då känner de sig inte längre så ensamma att de behöver det där extra stödet.

Du vill jaga – vad hindrar dig egentligen? Inte mycket, numera

Innehållet i tjejaktiviteterna ute hos länsjaktvårdsföreningarna skiljer sig heller inte från det ordinarie utbudet. Kvinnor efterfrågar samma typ av kunskap och erfarenhet som män.

– Du vill jaga – vad hindrar dig egentligen? Inte mycket, numera. Kan vi hjälpa dig att bygga erfarenhet och självrespekt inför jakten så är det en bra hjälp, den räcker ganska långt. Att sedan ta sig in i ett sammansvetsat jaktlag kan vara svårt även för en kille. Så vi fokuserar på det som har med praktisk jakt att göra, inte gruppdynamik.

Finns det då ingen skillnad mellan kvinnors och mäns jaktutövning? Nej, egentligen inte, menar Anja Kjellsson.

– De fysiska hindren är borta. Marknaden har sett till att ta fram kvinnoanpassade kläder och bössor, det finns älgdragare så inte heller en man behöver vara speciellt stark för att jaga. Kvinnor jagar både björn och vildsvin, så det utgör inte längre någon sista manlig utpost.

Möjligen finns det en skillnad i attityder. En kvinna visar inte sällan – av kulturella skäl – lite mera ödmjukhet, medan en kille går in och härmar de mera erfarna jägarna.

– Det är en praktisk verksamhet och man blir bedömd efter hur man funkar i gruppens samarbete. En del tjejer säger att ’det är inte så svårt, man behöver bara vara lite bättre än några av killarna’. Där finns det lite kvar att jobba med. Jag tycker inte att man ska känna pressen att vara bättre bara för att man är kvinna.

Men ett färskt exempel på att jämlikheten stadigt blir bättre är ”Generationsskiftet”, en satsning där medlemmarna kan ansluta sina barn till förbundet.

– Hela 36 procent av de anmälda är flickor. Föräldrarna ser alltså både sin pojke och sin flicka som framtida jägare, det är väldigt lovande!

TEXT: Sverker Johansson

Våra tjänster