Skogsindex: Fortsatt köpläge på skogsfastigheter

SkogsindexFörstora bilden

Klicka på kartan för att visa en förstoring! Illustration: Gösta Lindwall

– Det är läge att köpa skog. I Norrland kan du få en fastighet till avkastningsvärdet, säger Skogssällskapets konsultchef Ulrik Abelson. Åtminstone med en bra virkesaffär i ryggen!

Fastighetspriser och virkespriser har stigit under året, men virkespriserna har ökat mest. Därför är Skogssällskapets Skogsindex – kvoten mellan fastigheternas marknadspris och avkastningsvärde – fortsatt lågt, vilket alltså indikerar köpläge.

Hur ser utbudet ut?

– Under vinterhalvåret har utbudet varit tunt, men det har ändå byggts upp en bank av köpobjekt. En sådan här snövinter har köparna svårt att komma ut och titta på fastigheterna. Hela ledet från att besiktiga, uppdatera skogsbruksplanen och hitta en bra virkesaffär går långsammare. Dessutom blir köparna lite försiktigare när signalerna är att virkespriserna går ned – en bra fastighetsaffär gör man om tajmingen är rätt.

Hur kommenterar du utvecklingen av Skogsindex under de senaste åren?

– Allmänt sett faller Skogsindex – fastighetspriserna har stadigt klättrat uppåt men virkespriserna har gått upp ännu mer, menar Ulrik Abelson. Men just nu är trenden att virkespriserna faller något på timmersidan som står för den största delen av skogsägarens netto. Min bedömning är att fastighetspriserna kommer att färgas av det, ökningstakten kommer inte att vara lika stark som tidigare. Prisnivåerna planar ut.

Det är ju stora generationsskiften på gång, hur påverkar det marknaden?

– Det finns mer att välja och vraka bland. Då blir prisspridningen större och fastigheter med sämre förutsättningar kommer att betalas lägre. Rågrannarna är ju ofta säkra köpare men fastigheter med dålig arrondering och stora skogvårdsbehov hamnar i strykklass. Möjligen kan man göra fynd om man köper bördiga gallringsfastigheter till rätt pris – hög årlig tillväxt är ofta en underskattad faktor.

Och vad ska man tänka på om man säljer sin fastighet?

– En uppdaterad skogsbruksplan är alltid bra. Men gör inga gallringar innan försäljningen. Köparna tittar mycket på hur stor fastighetens rotstående volym är, så du får i regel betydligt mer för en växande kubikmeter i skogen än en dyrt avverkad kubikmeter i gallring.

Hur räknar du då?

– Jämför att sälja skogen och få 300-400 kronor per kubikmeter stående på fastigheten med att gallra först och få ett netto från gallringsskogen på i bästa fall 100 kronor per kubik ... det är faktiskt inte så smart. Visst, en välskött skog attraherar många köpare, men det är i regel inget bra upplägg att gallra precis innan försäljningen.

TEXT: Sverker Johansson

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.