Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Härligt & besvärligt

John och Mandy de Jong vid sina cyklar framför gården

John och Mandy de Jong söker inte företagsbidrag när de rustar gården i bakgrunden: ”Reglerna är för stela och besvärliga!" Foto: Sverker Johanssson

John de Jong och hans fru Mandy är sjuksköterskorna som flyttade från mångmiljonstaden Amsterdam till Västmanlands avfolkningsbygd. Och blev turistföretagare. Följ med till Edens Garden vid Svartåns slingrande flöde genom norra Västmanland.

Vi sitter på trappen och tittar ut över det vackra beteslandskapet. I skogen bakom huset brummar det. Smäller och klunsar. Skogen avverkas.

– Det är synd, för det är så vackert där. Samtidigt förstår man det, säger John de Jong. För skogsägaren är det flera hundra tusen på kontot. Den här verksamheten genererar inte den där direkta intäkten till en enda familj, men sett över tiden tror jag att vår verksamhet kan närma sig skogsbrukets potential – samtidigt som intäkterna fördelas jämnare över bygdens företagare.

Tillsammans kan vi företagare skapa en destination som har det mesta. Då blir vi alla starkare!

– Det här är bara ett litet familjeföretag mitt i skogen – samtidigt är det en ’trigger point’ för hela Svartådalen. En mängd besökare kommer för att cykla, paddla och vandra – men de köper också mat, boende och hantverk. Dessutom köper de flera upplevelser. Inte bara våra.

– De här människorna kräver bra infrastruktur och mobil uppkoppling. Kanske är de tungan på vågen, de som ser till att den här bygden faktiskt har tillgång till det istället för att rustas ned?

Bed & breakfast, kanoting, cykling, gäddfiske, eller bara njuta av stillheten. Familjen de Jong har flera aktivitetspaket, märkta med ”Naturens Bästa”. De skulle också vilja jobba med ”grön rehab”. Men än är det svårt att få gehör för de tankarna i Sverige, trots att forskning från bland annat SLU visar att naturen läker människan.

– Vi offererade boende och aktiviteter för personer som behövde komma ut i skogen. Det var Skogsstyrelsen som tog in offerter, men de tyckte det blev för dyrt. Då undrade jag hur mycket de kunde betala. ’1 500 för åtta personer i en vecka’, svarade de.

– Det går ju bara inte ... och jämför man med vårdkostnaderna är det ju ingenting. I Holland är det vanligt med små privata rehab-kliniker på landet. Det kunde Sverige lära sig av.

Stela bidragsregler

de Jongs har fått företagsbidrag från Landsbygdsprogrammet till att rusta upp en gammal visthusbod från 1700-talet – den är nu en mysig flerbäddsstuga.

– Vi fick 30 procent av kostnaden. Men bidraget gick mest till att administrera projektet, säger John de Jong luttrat och pekar bortåt vägen:

– När vi nu rustar den stora gulvita bondgården där borta har vi inte sökt landsbygdsbidrag – det blir för krångligt och arbetskrävande!

– I ett uppbyggnadsskede måste man vara lyhörd för marknaden – och flexibel. Men om jag till exempel söker pengar till upplevelser på cykel och LEADER-projektet ber mig dra igång paddlingsaktiviteter kan jag inte använda de beviljade cykelpengarna till kanoting. Då måste jag i princip börja om med all administration, annars går allt förlorat eller också får jag betala tillbaka – ändå är målet detsamma. Sånt riskerar att sänka hela verksamheten.

Starka tillsammans

Ett EU-stöd som givit Edens Garden desto mer, är Landsbygdsprogrammets LEADER-projekt ”Svartådalens Bygdeutveckling” där ett lokalt företagssamarbete växt fram. Genom projektet har företagarna också fått hjälp att ta fram en gemensam marknadsplattform i form av fina turistkartor, etablering av vandrings-, cykel- och kanotleder, bokningssystem på webben samt kultur- och natursatsningar.

På bordet i hallen ligger en upplevelsepärm på olika språk – den innehåller hela turistutbudet i Svartådalen tillsammans med en säljhandledning. Ur den pärmen säljer företagarna varandras verksamhet – och får tio procent i provision.

– Genom samarbetet säljer vi även ridning, getost och vandringar. Eller viltsafari och fågelskådning, visar John de Jong. Tillsammans kan vi företagare skapa en destination som har det mesta. Då blir vi alla starkare.

TEXT: Sverker Johanssson