Fem åsikter om svenskt skogsprogram

Marie S Arwidson, Skogsindustrierna.

Marie S Arwidson, Skogsindustrierna.

Vi frågar företrädare för skogsnäringen och naturvården vad de tycker om ett svenskt skogsprogram.

Marie S Arwidson, Skogsindustrierna:

1. Vad förväntar ni av ett nationellt skogsprogram?

”Vi ser det som en naturlig vidareutveckling av regeringens initiativ ’Skogsriket’. Med rätt innehåll ser vi att ett helhetsgrepp kring skogsfrågorna är positivt för att ytterligare stärka konkurrenskraften i den svenska skogsnäringen och visa på betydelsen för jobb och utveckling i hela landet. Ett nationellt skogsprogram kan stödja näringens arbete för att nå visionen om den biobaserade samhällsekonomin.”

2. Vad säkerställer genomförandet och långsiktigheten i ett sådant program?

”En bred förankring bland aktörer med koppling till skogsnäringen är viktig. Dock svårt att ha en tydlig uppfattning i denna fråga innan programmet är klart: i första hand är det en förstudie som ska genomföras.”

Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden

Håkan Wirtén, generalsekreterare, Världsnaturfonden:

1. Vad förväntar ni av ett nationellt skogsprogram?

”I det här läget är det väldigt svårt att svara på. Dels handlar regeringsuppdraget om en förstudie, dels är formuleringen av uppdraget minst sagt luddig. I regeringens pressmeddelande anges exempelvis att syftet med programmet ska vara att skapa mer jobb på landsbygden, samtidigt ska Skogsstyrelsen enligt uppdragsbeskrivningen ’identifiera hinder för det hållbara skogsbruket med dess jämställda miljö- och produktionsmål’. Vi förväntar oss att Sverige, med eller utan nationellt skogsprogram, lever upp till sina internationella åtaganden vad gäller hållbart skogsbruk, naturvårdsavsättningar med mera. Men med tanke på uppdragets otydlighet har vi som sagt svårt att i nuläget ha några mer specifika förväntningar. WWF vill samtidigt poängtera att mervärde av ett skogsprogram endast kan skapas om ett större omtag samtidigt görs av den svenska skogspolitiken, där den gällande målstrukturen med två jämställda mål ses över. Läget i skogen är i dag helt annat än 1993 när den nuvarande skogspolitiken utformades. Fler näringar använder skogen samtidigt som klimatet förändras och behovet av bioenergi ökar. I dag saknas politik för att hantera konsekvenserna av de senaste 20 årens utveckling. Det övergripande målet måste vara en ekosystembaserad skogspolitik. Ett sådant skogspolitiskt omtag behöver föregå arbetet med ett nationellt skogsprogram för att uppnå ett framtida hållbart skogsbruk.”

2. Vad säkerställer genomförandet och långsiktigheten i ett sådant program?

”Framför allt handlar det om att få ett större antal intressenter/aktörer från olika sektorer i samhället att engagera sig i processen samt att skapa en process där dessa aktörer deltar på lika villkor. För att åstadkomma detta måste man skapa en process som känns relevant för dessa aktörer och som tydligt visar effekten av deltagandet. Om de olika aktörerna inte känner att deras röst blir hörd och att de har möjlighet att påverka kommer det inte att kännas relevant att delta.”

Monika Stridsman, generaldirektör Skogsstyrelsen

Monika Stridsman, generaldirektör Skogsstyrelsen

1. Vad förväntar ni av ett nationellt skogsprogram?

”Ett nationellt skogsprogram skulle kunna stärka den uthålligt brukade skogens ställning, både internationellt och inom landet, för ett hållbart samhälle. Jag tror att det skulle bli lättare att förstå och kunna kommunicera hur olika frågor som miljö och produktion hänger ihop. Olika aktörer inom skogssektorn skulle bättre se hur deras olika insatser samverkar. Det skulle bli mera drag i skogsfrågorna om vi hjälps åt. Skogsstyrelsens arbete med gemensamma målbilder för vad vi gemensamt behöver åstadkomma inom sektorn skulle få en tydlig hemvist. Vi skulle kunna känna en större stolthet för hur vi använder våra skogar.”

Ett nationellt skogsprogram skulle kunna stärka den uthålligt brukade skogens ställning, både internationellt och inom landet, för ett hållbart samhälle.

2. Vad säkerställer genomförandet och långsiktigheten i ett sådant program?

”Att det har en tydlig plan med åtaganden från alla involverade och att planen följs upp, återkopplas och kommuniceras. Men främst ser jag att ett lyckat nationellt skogsprogram kräver ett brett deltagande från hela sektorn!”

Sven-Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna

Karin Åström, skogsansvarig Naturskyddsföreningen

1. Vad förväntar ni av ett nationellt skogsprogram?

”Vi har i dag inga förväntningar på ett nationellt skogsprogram, eftersom innehållet i ett sådant är okänt för oss. Vi menar att det är uppenbart att det behövs en helt ny skogspolitik, inklusive ett nytt regelverk för skogen, för att klara våra miljökvalitetsmål och våra internationella åtaganden. Risken med en ny process som ska leda fram till ett nationellt skogsprogram är naturligtvis att förändringarna av dagens politik fördröjs, alltmedan de sista naturskogarna och skogar med höga biologiska värden faller. Därmed förloras värden som inte kan ersättas genom ett nationellt skogsprogram. Vi menar att det är dags att fatta beslut som leder till målen i stället för att lägga upp nya resurskrävande samverkansprocesser, där de med mindre resurser dessutom i regel har sämst möjligheter att komma till tals.”

2. Vad säkerställer genomförandet och långsiktigheten i ett sådant program?

”Det beror på vad innehållet kan bli. Att säkerställa genomförande och långsiktiga resultat kräver en rad styrmedel; vilka är omöjligt att veta innan innehållet i ett sådant program är klart.”

Sven-Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna

LRF Skogsägarna vill inte svara direkt på våra frågor, utan hänvisar till ett pressmeddelande från sin ordförande Sven-Erik Hammar. Vi citerar ur detta:

”Familjeskogsbruket förväntar sig att det arbetet (med förstudien, reds anmärkning) görs med en helhetssyn på skogens många värden och betydelse för sysselsättning och livsmiljö i hela vårt långa land. Programmet kan då bli en bred plattform för skogen som motor i en grön ekonomi.

Jag välkomnar tanken på ett nationellt skogsprogram på flera sätt. Som ambassadör för Skogsriket eftersom ett sådant program kan ge stadga och sammanhållning åt Skogsrikets ambitioner. Som företrädare för familjeskogsbruket eftersom det kan innebära en viljeinriktning och långsiktiga förutsättningar för ett hållbart skogsbruk. Som skogsföretagare och landsbygdsbo eftersom det nu klart sägs att en levande landsbygd med skogstillväxt och fler jobb är viktigt.”

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.