Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Världens högsta trähus

Världens högsta trähus ska byggas i Bergen i Norge.

Världens högsta flerfamiljshus i trä ska byggas i Bergen i Norge.

Byggnaden ska bli 44,5 meter hög och är tänkt att bli ett landmärke vid Damgårdssundet i Bergen. Höghuset kommer att vara 14 våningar högt , innehålla 51 trerumslägenheter och elva tvårummare. Hösten 2014 ska huset vara klart för inflyttning.

Det är Bergen og Omegn Boligbyggelag, BOB, som bygger. De har också utvecklat de nya byggmetoder, en kombination av bärande limträkonstruktioner och moduler, som ska användas vid bygget. Ramverket i limträ finns på utsidan och mellan modulerna. Ytskiktet blir i glas, men ramverket kommer att synas genom glaset, förklarar BOB på sin hemsida. Flerfamiljshus av trä är relativt ovanliga i dag. När marknaden för pappersmassa, framför allt tidningspapper, nu viker hoppas skogsindustrin att det ska byggas fler höghus av trä.

Än så länge är det högsta bostadshuset av trä i världen Murray Grove Tower i London, som är nio våningar högt. Sveriges högsta trähus är åtta våningar. De finns i Växjö och i Sundbyberg. Högsta träbyggnaden i världen alla kategorier anses vara radiotornet i Gliwice i Polen. Det byggdes 1935 i lärkträ och är 118 meter högt.

Sakyamuni Pagoda i Kina är ännu mycket äldre. Det byggdes 1056 och reser sig än i dag 67,3 meter över marken.