Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

"Glädje och en trygg investering"

Erik Veiby äger 700 hektar skog i Åsnes kommun i Norge. Vi frågar honom vad han har för mål med sitt skogsägande.

Har du skogsägartraditioner i familjen?

– Nej, men jag har ett stort jaktintresse sedan barnsben. Därför köpte jag 700 hektar skog Norge i 2002. Det har gjort mig mer intresserad av skog och de sista tre åren har jag därför köpt mer skog i Sverige.

Vilka är dina mål för skogen?

– Jag har valt att investera i skog eftersom jag vill ha delar av familjens tillgångar i en säker placering utanför vår egen bransch och banken. Dessutom ger skogen mig mycket glädje på fritiden, på ett helt annat sätt än en fondplacering eller ett bankkonto. Jag tycker om en varierad tall- och granskog med god bonitet. Mitt mål är att sköta skogen professionellt och ta viltvårdshänsyn så långt det är möjligt.

– Jag tror att det alltid kommer att vara intressant att äga skog. Det ger inga snabba pengar, men är långsiktigt och säkert.

Vem beslutar om målen?

– Det gör jag själv, men mina två barn har jägarexamen och gillar att jaga.

Vilka risker ser du som skogsägare?

– Jag ser inga stora risker. Självklart finns det risk för brand och andra naturskador, men inga större risker för övrigt.

TEXT: Malin von Essen

Erik Veiby

  • Bor: I Kongsvinger, Norge.
  • Ålder: 50 år.
  • Familj: Sambo med Inger, en dotter på 23 och en son på 17 år.
  • Intressen: Jakt, skog och motorsport.
  • Skogsinnehav: 700 ha skog i Åsnes kommun i Norge, nära svenska gränsen. Under hösten 2013 har han köpt ytterligare 3 000 ha skog i värmländska Torsby kommun, cirka 20 km från innehavet i Norge.
  • Sysselsättning: Delägare i investmentbolaget KB Gruppen AS, som köper och utvecklar företag i byggbranschen i Skandinavien och övriga Europa. Erik Veiby är vd för ett av gruppens färdigbetongföretag.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.