Krönika

Virkeskrönikan: Skör men positiv virkesmarknad inför 2014

I USA kan man skymta ett ökat intresse för trävaror men byggindustrin är fortfarande försiktig. Det är en bra bit kvar till 2006 års noteringar.

För ett år sedan rådde försiktig optimism. Vi vågade tro på att vi hade lämnat det värsta bakom oss, och med facit i hand blev det ungefär så under 2013 – en skör virkesmarknad med ljusglimtar.

Generellt sett är det en hel del som är positivt på virkesmarknaden, men den är inte särskilt stabilt än så länge. Sett i backspegeln finns det även en del som kanske gått sämre än väntat. Oroligheterna i Egypten har satt sina spår, och nedläggningen inom industri, massabruk, pappersmaskiner och sågverk blev lite större än väntat.

Trots ECB-sänkningen av räntan, som tillfälligt stärkte den svenska kronan, är kronan svagare nu än för ett år sedan, med mer gynnsam eurokurs som konsekvens. En annan klar förbättring är priset på avsalumassan som har ökat ungefär 100 dollar sedan ifjol, och dollarkursen är nästan kvar på samma nivå.

Långt kvar till 2006 års nivå

Fortfarande är både den europeiska och den amerikanska byggindustrin på en låg nivå. Det har pratats mycket om USA, men ännu är det en bra bit kvar till 2006 års nivå. Kina, Japan, Nordafrika, Mellanöstern och USA är mycket viktiga marknader, och de har säkert räddat flera av våra sågverk. Europa är fortfarande den största marknaden för svenska sågverk, men det blir intressant att följa utvecklingen på den globala marknaden. Ett troligt scenario är att svensk skogsindustri fokuserar mindre på Europa framöver.

Ökad pelletsförbrukning

Ett intressant fenomen är utvecklingen inom förnyelsebart bränsle. Trots billig stenkol har pelletsförbrukningen i Europa ökat rejält det senaste året. Om det är ett trendbrott och en effekt av EU:s mål 2020 återstår att se – och om länderna avser att leva upp till de målen måste effekten komma snart.

Den svenska råvarumarknaden har varit förhållandevis stabil ett tag. Vi noterar stor efterfrågan på timmer och gott om massaved. Det är tveksamt om vi kommer att få se några höjningar av massavedspriset den här vintern. Då är det mer intressant med timret – redan i dag har vi generellt ett bra timmerpris, och sågverkens lönsamhet verkar förbättras. Det är inte otänkbart att vi dessutom kommer att få se en del prishöjningar på timret. Samtidigt är produktionstakten relativt låg hos de större sågverksländerna i Europa, vilket till stor del beror på råvarubrist. Det innebär också att risken kanske är mindre för att marknaden ska sågas sönder. Det kommer troligen att vara en god efterfrågan på timmer hela vintern.

Besvärlig skalbagge gynnar svenska sågverk

De svenska sågverken gynnas också av den tuffa situationen för många kanadensiska sågverk i British Columbia. På grund av insektshärjningarna av skalbaggen mountain pine beetle är det akut brist på sågtimmer, vilket har resulterat i att tolv sågverk har lagts ner under en treårsperiod i den regionen.

Bränslemarknaden då? Där är lagren fulla, så det krävs en riktigt kall vinter för att göra den marknaden spännande. Vi får se.

Magnus Juntikka

Virkeschef Skogssällskapet t.o.m. 2018

I virkeskrönikan analyserar Magnus Juntikka fyra gånger per år den aktuella virkesmarknaden.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.