Krönika

Virkeskrönikan: Dyrt pund gynnar exporten

Diagram över kostnaden för ett engelskt pund.

Sedan förra sommaren har pundet ökat med mer än tio procent i förhållande till den svenska kronan. Det gynnar till exempel svensk sågverksexport till England.

Under senaste halvåret har priset på det engelska pundet varit en viktig orsak till att exporten av svenskt grantimmer gått bra.

Samtidigt har det varit en fortsatt bra efterfrågan på furuträvaror – framför allt från Nordafrika, men även på tryckimpregnerat från den svenska och norska marknaden.

Att relationen mellan det engelska pundet och den svenska kronan har stor betydelse för framför allt exporten av grantimmer är tydligt. Pundet har stigit med mer än tio procent det senaste året. Det gynnar de svenska sågverken som exporterar till England.

Men även euron har stigit – för ett år sedan pendlade den runt 8,50 kronor; i dag kostar den runt nio kronor. Den amerikanska dollarn ligger stabil, vilket är positivt för hela den svenska skogsindustrin. Sannolikt kommer den goda efterfrågan på rundvirke att fortsätta i höst – trots att gransågverken nu upplever en viss tröghet på marknaden.

Pundet har stigit med mer än tio procent.

Vi ser också att stormarna får effekter; för enskilda, drabbade skogsägarna, men också för virkesmarknaden – åtminstone lokalt. I mellersta Norrland, där stormarna Ivar och Hilde drog fram, finns det gott om råvara som pressar priserna. I stormområdena i södra Sverige kom det fram mer virke än vad vi först trodde, och det har haft en viss dämpande effekt där.

Om trävaru- och byggmarknaden går bra, så är det fortsatt negativt för grafiskt papper, där efterfrågan fortsätter att minska. Samtidigt ser vi att avsalumassa och kartong går ganska bra. Det många inte tänker på i det här sammanhanget är att av sågtimmervolymen blir ungefär 50 procent kvar i form av spån och flis. Spån säljer sågverken vidare till värmeverk och andra producenter av bioenergi; flisen går till massabruken.

När nu priserna på råvara till både bioenergi och sågverkens biprodukter i form av spån, flis och bark är under prispress, då påverkar det varje enskild skogsägare. Det beror på att av den skog som slutavverkas blir cirka 30 procent trävaror, och hela 70 procent spån och flis som används i massabruken och till bioenergi. Så när efterfrågan på till exempel grafiskt papper sjunker, påverkar det alltså svenska skogsägare mer än man kanske tror.

Magnus Juntikka

Virkeschef Skogssällskapet t.o.m. 2018

I virkeskrönikan analyserar Magnus Juntikka fyra gånger per år den aktuella virkesmarknaden.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.