Rikstäckande inventering av betesskador - 13 öre per kubikmeter

Referenshägn. Foto: Skogenbild

Referenshägn visar tydligt att viltbetesskadorna utanför den inhägnade arealen är stora. Foto: Skogenbild

Skogsbranschen har nu kommit fram till hur man ska finansiera kommande rikstäckande inventeringar av betesskadorna - genom en avgift på 13 öre per kubikmeter.

Enligt ett gemensamt beslut av Skogsindustrierna och skogsägarföreningarna/ LRF Skogsägarna, kommer från och med 2015 en avgift på 13 öre per förmedlad kubikmeter att tas ut. Skogssällskapet har ännu inte bestämt om man ska vara med.

Mats Sandgren, vd för SCA Skog, som tillsammans med Sven-Erik Hammar, LRF/Skogsägarna, tagit fram modellen, menar att 13 öre inte är dyrt:

– Nej, det här innebär att alla kommer att hjälpas åt, och då blir det inte speciellt betungande. Kostnaden är försvinnande liten i förhållande till skadorna vi har på grund av klövviltet. Vi har fått väldigt positiva reaktioner från skogsägarna på att vi nu har en lösning som blir rutinlagd och kontinuerlig.

Hur inventeringen – Äbin, Älgbetesinventeringen – rent praktiskt ska gå till är inte bestämt. Ett förslag är att ena halvan av landet undersöks vartannat år och den andra halvan vartannat. Ett annat förslag är att göra en glesare, årlig rikstäckande inventering.

I det nya älgförvaltningssystemet som trädde i kraft 2012 var alla överens om att älgförvaltningen måste vara kunskapsbaserad.

– Om vi inte är beredda att ta fram fakta kan vi inte leva efter den kunskapsdevisen. Men i och med den här modellen för inventeringar har vi tagit rejäla kliv framåt när det gäller en faktabaserad förvaltning av älgstammen, säger Mats Sandgren.

TEXT: PER JOHANSSON

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.