Klart färre älgbetesskador i norr

Älg som betar tall

Foto: Skogenbild

Den senaste vinterns betesskador i skogarna i Norrbotten och Västerbotten är färre än föregående vinters. Det visar Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering.

Att skadorna minskat förklaras med att senaste vintern var gynnsam för älgarna; kort snöperiod och måttligt snödjup. När älgarna har god tillgång på markfoder blir ungskogen mindre betesutsatt.

I Norrbottens kustkommuner var 1-4 procent av ungtallarna älgbetesskadade. Värst var betesskadorna i Arjeplog 10 procent betad ungskog och därmed högsta siffran på flera år.

– I fjällkommunerna verkar det finnas en särskild problematik med vandringsälgar samt en obalans mellan vinterfodertillgång och älgstam. Där finns också stora arealer där älgskadorna starkt bidrar till att ny skog inte etableras i tillräcklig omfattning, säger Bo Leijon, viltansvarig på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även i Västerbotten är älgbetesskadorna tydligt färre, enligt Skogsstyrelsens inventering.

Mellan 1 och 3 procent av ungtallarna är skadade – vintern 2012–2013 var 12 procent skadade.

Enligt Skogsstyrelsen är nedgången mest anmärkningsvärd i Västerbottens inland, till exempel i sydvästra älgförvaltningsområdet, där det gått från cirka 20 procent till under 3 procent vintern 2013– 2014. Störst skador noteras i Åseleområdet, 4 procent.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.