Virkeskrönikan: Dollarkursen spelar fortfarande huvudrollen

Diagram

Sågas marknaden sönder igen? Produktionen av trävaror är visserligen hög, men det är fortfarande en bra bit kvar till nivån 2007.

Pressade pappersbruk, sågverk som ser både ljus och mörker, och massa- och kartongbruk som drar stor nytta av dollarkursen. Det får återverkningar på rundvirkesmarknaden, som går för högtryck i Sverige. Nu kan vi hoppas på en vårrush för trävarumarknaden.

Valutorna har en avgörande betydelse för framförallt sågverken. Även massa- och kartongbruken tjänar stora pengar på valutaeffekten. Vi ser ett nytt mönster för trävarorna. Ryssland och Kanada är de i särklass största exportörerna till Kina, och Ryssland säljer mer och mer till Kina, medan Kanada vänder sig emot USA och minskar på Kina. Trots att rubeln är tilltufsad har det än så länge inte kommit några stora mängder ryska trävaror till Europa eller Nordafrika.

USA-marknaden ligger bra till för Kanada, men den starka dollarn innebär att även de svenska sågverken säljer till USA. Det är små volymer, men trenden är tydlig.

Europa går fortfarande mer eller mindre kräftgång. England, med ett starkt pund, har varit ett undantag, och den engelska marknaden är fortsatt stark, men en del signaler tyder på en försvagning.

Nordafrika har agerat lok för framförallt furan, men den marknaden är under press sedan årsskiftet. Antagligen kommer den igång igen; den har under lång tid visat sig vara starkare än man trott.

Vinnarna i Skogssverige är de som säljer avsalumassa, kartong och kraftpapper. Marknaden är bra och priserna höga. I kombination med låga massavedspriser är det ett vinnande koncept. Massapriset har tack vara dollarkursen kommit upp till nivåer kring 7 600 kr/ton.

Trots att många bruk tjänar pengar, kommer vi knappast få se några prishöjningar på massaved. Flödena av massaved är starka, och troligen kommer priserna vara oförändrade.

Även på timmer har det varit god tillgång. Stormarna – senast Egon – har hjälpt till. Troligen blir det en lugn vår, men det kan svänga snabbt, och senaste rapporten tyder på färre avverkningsanmälningar. Tar trävarumarknaden fart, blir det snabbt tryck på råvarusidan.

Magnus Juntikka

Virkeschef Skogssällskapet t.o.m. 2018

I virkeskrönikan analyserar Magnus Juntikka fyra gånger per år den aktuella virkesmarknaden.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.