Varsamt och rationellt

Där det behövs ska det vara rationell skötsel, men samtidigt med varsam hand, så det blir bra naturvård, säger Christina Jorlén. FOTO: Anders Andersson

Christina Jorlén är en av två skogsägare som vi kommer att följa under året. – Vi tycker om skogen, den ger oss mycket glädje och nöje, säger Christina Jorlén. Hon och maken Göran äger fem skogsfastigheter i Halland.

För 20 år sedan köpte Christina Jorlén sin första skogsfastighet nära Simlångsdalen i Halland. Nu har hon fem fastigheter som ligger inom en mils radie. Christina och hennes man Göran Jorlén sköter skogen ihop och fattar alla beslut gemensamt.

– Att vi köpte skog berodde från början på att vi hade trappat ner på våra jobb och ville ha något mer att göra än bara ta hand om huset i Torekov. Skogen gav oss en ny dimension i livet. Vi fick en meningsfull sysselsättning och något att bry oss om, säger Christina Jorlén.

– Fastigheterna ligger ungefär en timmes bilresa från där vi bor, lagom att åka fram och tillbaka över dagen. Eftersom vi främst har skogen för vårt nöjes skull är det ingen brådska med det som ska göras. Vill vi inte jobba en dag så kan det vänta. Men det är roligt att alltid ha något att pyssla med om man vill, menar Christina.

Skogen gav oss en ny dimension i livet. Vi fick en meningsfull sysselsättning och något att bry oss om.

Fastigheternas areal är totalt 400 hektar, och de är ungefär lika stora. 75 procent av skogen består av gran, men på den senast inköpta fastigheten finns mestadels tall. Det innebär lite andra svampmarker, vilket särskilt uppskattas av Christina, som är svampkonsulent.

På markerna finns också en hel del lövträd, och ägarna ser gärna mer av den varan framöver.

– Vi försöker få in och vill bevara löv. Björk, ek och al har vi nyligen planterat och hägnat in. Sedan tidigare har vi också en del bok. Lövträden ger variation och ett vackrare landskap.

Det finns gott om vatten på markerna: Fem sjöar, mossar, myrar, gölar och en å som rinner igenom fastigheterna.

– I sjöarna har vi fiske, och vi arrenderar ut en del av marken till jakt. Vi jagar även tillsammans med andra vid älgjakten, som av tradition avslutas med en trevlig fest där runt 90 personer brukar vara med. Det ger en bra samhörighet med bygden och dem som bor i skogen, berättar Christina.

Vårt mål är att få ut så mycket glädje och nöje av skogen som möjligt.

Paret Jorlén har anlitat Skogssällskapet i 20 år, och det är Johan Söderqvist, skogsförvaltare, som tillsammans med ägarna ser över fastigheterna och planerar de åtgärder som behöver utföras under året. Nu i våras blev det en slutavverkning och även gallring.

– Det är roligt att ha en dialog med Christina och Göran, som är mycket intresserade av att fastigheterna sköts på ett bra sätt. Där det behövs ska det vara rationell skötsel, men samtidigt med varsam hand, så det blir bra naturvård. De är kloka och planerar, och det märks att de tycker om skogen med allt vad den har att ge av friluftsliv, jakt, svamplockning och annat, säger Johan Söderqvist.

Christina Jorlén är vetgirig och vill lära sig så mycket som möjligt om skog och skogsskötsel. Hon har gått många kurser i Skogsstyrelsens regi, och hon har varit med på några av Skogssällskapets skogsdagar.

– Det är roligt att träffa andra och höra om de glädjeämnen och bekymmer de upplever med sitt skogsägande. Jag har också fått jättebra hjälp av Johan Söderqvist, som är duktig på att lära ut och ge råd om hur skogen ska skötas på bästa sätt.

– Vårt mål är att få ut så mycket glädje och nöje av skogen som möjligt. Rekreation och det sociala är det viktiga. Sedan vill vi fortsätta gallra, eftersom förra årets gallring gav ett så positivt resultat; det gjorde bland annat att vi fick fri sikt över markerna. Det är också viktigt att underhålla vägnätet på ett sätt som gör det lätt att ta sig runt på markerna.

– Vi har inga tankar på att sälja. Vår skog är bra och fin att vara i, och den stiger hela tiden i värde. Tanken är att våra barn ska ta över den en gång. De är båda intresserade, men särskilt sonen som är jägmästare och redan nu hjälper till en del med fastigheterna, berättar Christina Jorlén.

TEXT: Stefan Hällberg

Christina Jorlén

Ålder: 68 år.
Yrke: Drev tidigare hotell med maken Göran Jorlén. Nu sköter de skogsfastigheterna tillsammans.
Familj: Man och två vuxna barn.
Bor: Villa i Torekov.
Markägande: 400 hektar skog fördelade på fem skogsfastigheter i Halland och västra Småland. Fem bostadshus, varav tre finns på fastigheterna, tre hyrs ut till året runtboende, ett bebos av sonen Karl och ett av Christina och Göran.

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.