Virkeskrönikan: Volatilt – men uppåt

Nordafrika är en volatil marknad. Statistiken är från september. Kurvan har fortsatt ner sen dess, men historiskt har den vänt uppåt igen ganska snabbt. Trenden är också tydligt uppåt.

Under augusti och september höjdes timmerprislistorna på bred front i stora delar av landet. Ganska kort därefter kom dock signaler om att framför allt furumarknaden gick tungt, främst på grund av dollarbrist i Egypten. Det underliggande behovet av trävaror finns dock kvar.

Nordafrika är en furumarknad, men dit exporteras även gran – och marknaden i regionen är verkligen volatil, som diagrammet nedan visar. Och nu, i slutet av november, har flera större aktörer i mellersta och södra Sverige sänkt priset på både tall- och grantimmer. Ingen stabil marknad, kan man tycka.

Även om Nordafrika är en stor marknad för flera svenska furusågverk är det inte den enda. Den marknad som går bäst just nu är USA, som är ett riktigt lok på trävarumarknaden. Än så länge är det ganska små volymer som går dit från Sverige, eftersom Kanada fortfarande är det land som USA importerar i särklass mest från.

I Sverige ser det ut att bli ganska få produktionsbegränsningar under den närmaste tiden. Alla sågverk har inte sänkt priset, och vissa har bara sänkt priset på tall. En del sågverk sågar i stället mer gran, så behovet av timmer blir nog ganska oförändrat kommande kvartal. Jag tror timmerpriserna blir i stort sett oförändrade efter de sänkningar som har varit under senhösten. Flera viktiga marknader går fortfarande bra, och vi har också stor nytta av en låg kronkurs.

Även i norra Sverige är det än så länge inga prissänkningar. I stormområdet har vi till och med haft en prishöjning. Det ska nog mer tolkas som en stimulans på en lite trög rundvirkesmarknad än som att trävarumarknaden går bra.

När det gäller massaved har vi haft en del kvoteringar för att få köra in virke till industri främst i Mellansverige. Det beror till stor del på underhållsstopp på fabrikerna, som har byggt upp stora lager. På det stora hela rullar dock massavedsmarknaden på, och prisbilden är fortfarande stabil.

Den marknad som går bäst just nu är USA, som är ett lok på trävarumarknaden.

Just marknaden för massaved har varit ganska tråkig under flera år, och det ser ut att fortsätta. Det som kan få den att hetta till är när alla kommande investeringar i massabruken börjar få effekt. Förbrukningen kommer då att öka på flera bruk. Men det vi inte vet är om alla pappersmaskiner kommer att gå, eller om det läggs ner kapacitet samtidigt som några bruk ökar.

För biobränsle verkar botten vara nådd när det gäller priset. På flera håll i södra Sverige är det till och med lite brist. Lagren är låga, så kommer kung Bore med full kraft kan det vända uppåt på den marknaden. I norr är den fortfarande slumrande.

Magnus Juntikka

Virkeschef Skogssällskapet t.o.m. 2018

I virkeskrönikan analyserar Magnus Juntikka fyra gånger per år den aktuella virkesmarknaden.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.