Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Fjärde advent: Skogens gåvor – Matglädje

Kantareller som lyser som små solar i mossan. Fingrar färgade av blåbär. Skogens skafferi har i människans historia varit en viktig förutsättning för överlevnad. I dag är det knappast för att få mat på bordet som vi ger oss ut. Sökandet är istället en del av själva nöjet.

Men skogen kan också erbjuda mat som verkligen är delikatesser i dag – mandelkremla, smörsopp, svart trumpetsvamp, blåbär och lingon. Och lite som en skattjakt är det ju, när du väl hittar den där sluttningen där trattkantarellerna står som spön i backen.

Att ägna sig åt jakt blir allt populärare bland svenskarna, antalet godkända teoriprov för jägarexamen har ökat kraftigt enligt Naturvårdsverket – från 7 000 till 12 000 de senaste åtta åren. Viltkött är mer klimatvänligt än gris och nötkött, och enligt många ett mer etiskt alternativ.

Du som äger skog

Viltförvaltning och rekreationsanpassning av skogen kan ge mycket – både för dig själv och som en möjlig inkomstkälla. För offentliga markägare är en rekreationsvänlig skog ett stort mervärde för invånarna. För den privata markägaren kan jaktintäkter och naturturism ge en viktig inkomst.
Vi har specialister inom rekreation och viltförvaltning som kan hjälpa dig att komma vidare.

Gå ut i skogen!

Skogsbesöken i Sverige minskar stadigt. Undersökningar visar att människor känner sig mindre hemma i skogen, och vågar i allt lägre grad släppa ut sina barn i skogen. Samtidigt visar forskningen att vi mår bra av att vara där. Sverige är ett av världens skogrikaste länder, mer än halva vårt land består av skog. Allemansrätten ger oss möjlighet att röra oss fritt genom skogarna, så gå ut i skogen och ta med dig dina barn och barnbarn!

Sista luckan är öppnad

Under de här adventsveckorna har vi försökt lyfta några av alla de gåvor som skogen ger: en plats för återhämtning, vila, kunskap, energi, en källa till virke, papper och biobränslen, en rikedom av biologisk mångfald, och ett skafferi av fantastiska råvaror. Det här var den sista adventsluckan.

Tack skogen för allt du ger!

Den här artikeln är en del av Skogssällskapets adventskalender 2015. Varje vecka har vi lagt ut en gåva från skogen i form av en adventslucka. Det här var sista luckan.

Öppna lucka 3, tredje advent

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.