Ikea tittar på svensk björk

Fint sågad svensk björk av prima kvalitet. Foto: Bosse Jönsson

Ikea behöver mer björk till sin möbelproduktion. Här har svensk björk en chans om den kan möta marknadens krav. Därför utvecklar man nu tillsammans med Tibrosågen sågtekniken. I samarbete med Skogssällskapet tittar man på om svensk björk kan medverka till att trygga tillgången i framtiden.

Förra året använde Ikea 1,1 miljoner kubikmeter björktimmer i sina möbler. Redan i dag är de därmed världens största köpare av björk, och behovet ökar i takt med att Ikea expanderar. Det handlar både om mer timmer och om mer sågkapacitet, och i framtidsscenariot ingår även ett ökande utbud på björk i Sverige.

– I dag har vi svårt att fylla vårt behov av uthålligt producerad björk, säger Ulf Johansson, ansvarig för Wood Supply & Forestry på Ikea. Vi behöver nya råvarukällor och en sågteknik speciellt anpassad för björk. Eftersom Sverige har ett ansvarsfullt och väl fungerande skogsbruk och ökande tillgång på björktimmer är det naturligt för oss att undersöka möjligheterna här.

Geir Eriksen, Skogssällskapet och Tibrosågens ägare och vd, Lars Nyberg, framför en trave fint björktimmer.

Med projektet i Tibro vill Ikea verifiera en uthållig tillgång på björk och att sågtekniken som utvecklas i Tibro kan hantera björk – även klen och krokig björk – på bästa sätt.

Den ljusa, ”skandinaviska” björken är inte ny i Ikeas produktion. Tidigare tillverkade man framför allt bord och stolar i björk. Träd-slagets styrka och hårda yta lämpar sig bra till den typen av produkter. Just bord är dessutom den möbel där användaren, med-vetet eller omedvetet, ges tillfälle att på nära håll studera struktur, färg och mönstring.

– Vi använder fortfarande björken till produkter eller delar i produkter, där vi ser att trädslaget kan tillföra något extra, säger Ulf Johansson. Det är produkter där vi vill ha det blonda, skandinaviska uttrycket, samtidigt som materialet ska vara hårt och slitstarkt. Det kan vara bordsskivor eller smäckra starka komponenter som i stolar etcetera.

I dag sågas merparten av Ikeas björktimmer i östra Europa och Sibirien, medan tillverkningen av möblerna sker i Polen och Kina.

Björk från förädlade plantor. Beståndet är röjt och gallrat. Trädens ålder är cirka 50 år, och 30 meter bort på andra sidan vägen …

När ägaren av Tibrosågen, Lars Nyberg, argumenterade för att anpassa sina befintliga maskiner till att även kunna såga björk lyssnade man på honom. Lars Nyberg har lång erfarenhet av utveckling och produktion av maskiner för sågverksindustrin, och hans poäng var att för att få ekonomi i produktionen måste en och samma såglinje kunna såga både barr- och lövtimmer med bara små justeringar mellan de båda sortimenten.

– Vår uppgift är att ta fram sågteknik och utvärdera den, säger Lars Nyberg. Utvecklingsarbetet har pågått i tre år, och nu fungerar tekniken bra. Vi utgår från vår befintliga barrskogslinje och anpassar den för björk vid behov. Anpassningen är smidig och tar inte lång tid. Utmaningen nu är att sågen ska klara även mycket krökta björkstammar.

Utmaningen nu är att sågen ska klara även mycket krökta björkstammar ...

– Målet är att såga 15–20 björk-stockar per minut. Totala års-produktionen uppskattar jag till 10 000 kubikmeter björk och 30 000 kubikmeter barkkubb*.

... växer självsådda björkar som fått växa som de kan och vill. De är lika grova, men ungefär dubbelt så gamla som dem på andra sidan.

I Tibro sågar man fram halvfabrikat som går till hyvling och nedkapning, för att sedan användas till möbler, skåpinredningar och annat.

Tidigare sågades huvudsakligen barkkubbi Tibro. Att sågen nu även kan hantera björktimmer optimerar användningen av maskinparken i sågverket. Även ute i skogen finns en rationaliseringsvinst genom att entreprenörerna nu kan samlasta björk- och barktimmer.

Lars Nyberg och hans son Daniel startade sågen för sex år sedan. I dag har man tagit in ytterligare två delägare – och Ikea bidrar ekonomiskt till utvecklingen av såglinjen för björk.

Sågens produktion har ökat kontinuerligt från start, men det stora lyftet kom med Ikeas inträde. Tibrosågen har åtta anställda.

* Barkkubb är ett rundvirkessortiment med standardlängder avsett för sågning.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.