Krönika

Virkeskrönikan: Het marknad för massaved

Just nu satsar skogsindustrin stort runt Östersjön. I Sverige investeras 20 miljarder kronor, i Äänekoski i Finland byggs det ett bio-kombinat för 15 miljarder kronor – och ytterligare två, tre är under utredning.

Även flera andra länder runt Östersjön gör stora investeringar. Det betyder att den årliga förbrukningen av massaved i länderna runt Östersjön kommer att öka med flera miljoner kubikmeter. Frågan är om massaveden räcker till – och hur prisutvecklingen blir. Redan i dag importerar Sverige massaved från Baltikum. Men det är det fler som gör.

Danmark, Finland, Tyskland, Sverige och andra länder har i dag Baltikum i fokus. I Finland gör man affärer även med Ryssland, trots att Ryssland är den minst stabila marknaden runt Östersjön.

Svensk industri importerar sedan en tid även massaved från Norge, där det är överskott på massaved och en fortsatt låg inhemsk förbrukning. Norge vill avverka mer, men frågan är om de lyckas; ska norrmännen hämta virke på Västlandet blir det inga billiga avverkningar. Danskarna satsar i dag stort på biobränsle i bland annat Köpenhamnsområdet. Hela kapacitetsökningen av bränsle måste importeras; den skog som växer i Danmark är redan intecknad.

Visserligen växer skogen som aldrig förr både i Sverige och i länderna runt Östersjön. Tittar vi på SKA-15, Skogsstyrelsens Skogliga konsekvensanalyser, konstaterar vi att avverkningarna kan öka några miljoner kubikmeter per år fram till 2030. Men en stor del av den ökningen utgörs av lövträd, och det är framför allt barrved som behövs till de nya industrierna.

Självklart har skogsbolagen funderat många timmar över sin försörjning, vad den kommer att kosta och vilka logistiska utmaningar den aktualiserar. Dessutom är det svårt att veta om det kommer att läggas ner fler pappersmaskiner, eller kanske hela bruk; bruk vars råvara istället kan användas där de nya investeringarna nu görs.

Det kommer att dröja något år innan vi ser full effekt av alla satsningar; industrin ska inte bara byggas, den ska trimmas in också.

Min slutsats blir nog ändå att råvaran kommer att räcka, men det finns inga stora marginaler. Och det kommer att råda osäkerhet på marknaden, till exempel kan politiska beslut i något av länderna snabbt ändra spelreglerna runt Östersjön. Därför kommer massavedspriset att vara extra intressant att följa framöver. Tiden då det bara var att köpa billig råvara i Baltikum är snart över. I framtiden blir Östersjömarknaden ännu mer gemensam, men att i dag förutspå åt vilket håll flödena kommer att gå är inte lätt. Därför avstår jag.

Magnus Juntikka

Virkeschef Skogssällskapet t.o.m. 2018

I virkeskrönikan analyserar Magnus Juntikka fyra gånger per år den aktuella virkesmarknaden.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.