Allemansrätt för nysvenskar

Foto: Torbjörn Hallgren

Från ett liv på flykt till den rogivande svenska skogen. Ett projekt inom Skogssällskapet ger nyanlända familjer och ungdomar kunskap om skog, sjö och  allemansrätten.

– De lär sig om vår skog och kommer ut i den, säger initiativtagaren Anders Larsson, rekreationskonsult på Skogssällskapet. 

När sextonåriga Ayaan hör att efter­middagen inleds med en skogspromenad vänder hon tillbaka till bilen. Hon återvänder med nya skor – från sandaler till sneakers. Gå i svensk skog gör man bäst med rätt förutsättningar.

Hon och ytterligare fyra somaliska tjejer deltar i pilotprojektet ”Allemansrätt på nysvenska” med fokus på skogsvana. Ayaans kompis Sharmake är också med. Han är den enda killen under detta kurstillfälle. Övriga killar kommer hit i morgon istället; den här fredagen har de fotbollsträning.

Allemansrätten handlar om våra gemensamma rättigheter. Men den är lite knepig att förstå ...

Hela gänget befinner sig i Skedhults Friluftsområde i Eksjö kommun, tio minuter från Eksjö centrum. Skogspromenaden leder ut till en udde i Norra Vixen, och gruppen slår sig ner intill en stor tall.

– Hur gammal? undrar Rahma, 17 år, och pekar på tallen.
– Mer än hundra år, svarar Anders Larsson.

Tonåringarna har slagit sig ner i en halvcirkel runt honom. Ur sin spännande, svarta väska tar han upp bilder på djur som ingår i den svenska faunan.

Anders Larsson tar upp en bild på en räv, och det går ett sus genom den lilla publiken. Flera bilder följer, och till slut kommer även horn och pälsar fram. Somliga av barnen har svårt att tro att hjorthornet är äkta. Till detta spelar Anders också upp ljud från djuren.

Projektidén är Anders Larssons. Han sökte medel internt från Skogs­sällskapet för att driva projektet i samarbete med flera kommuner. Projektet ska resultera i ett koncept som kommuner kan använda för att introducera nyanlända i allemansrätten och den svenska naturen.

– Det är viktigt att nya svenskar får skogsvana, att de får lära sig att naturen är en resurs som man ska ut och njuta i. Men under vissa premisser. Allemansrätten handlar om våra gemensamma rättigheter – och skyldigheter. Men den är lite knepig att förstå, och inte ens alla svenskar kan allemansrätten.

Just allemans­rätten har de redan pratat om. Den lektionen höll Anders Larssons kollega Magnus Malm före promenaden. Då gick han igenom var man får gå, tälta och göra upp eld. Han förklarade vilka pinnar som är okej till elden, att det är tillåtet att plocka bär och svamp, liksom att det krävs tillstånd för att fiska i sjöar men att fisket i havet är fritt.

Ungdomarna kommer alla från Somalia, ett land som UD avråder svenskar från att åka till eller vistas i. Det är ett av världens farligaste länder och har inte haft en fullt fungerande regering sedan 1991.

Sedam Ayaan och Rahma flytt från Somalia bodde de ett tag i ett läger i Etiopien. Därifrån tog de sig till Libyen, där de efter två månader for med en smugglarbåt över Medelhavet till Italien. Nu bor flickorna i Eksjö.

– Vi har skog i Etiopien också, berättar Ayaan, men man går inte i den, för där finns djur som kan vara farliga.

I baslägret i Skedhult får tjejerna lära sig att göra upp eld med tändstål. Efter lunch fortsätter dagen med kanotpaddling, fiske och att baka bröd på stekhäll.

– Jag brinner både för integration och för skogen, säger Anders Larsson. Jag vill att de nyanlända lär sig om vår skog och kommer ut i den, gärna ihop med svenskar som känner den bättre. Det skulle kunna bli en fortsättning på detta: både svenskar och nyanlända som går ut tillsammans.

Skogsvana och allemansrätt på nysvenska

Målet med projektet är att familjer och ungdomar ska få positiva upplevelser och erfarenheter av att vara i naturen samt kunskap om hur de ska bete sig i skog och mark. Lika viktigt är att bygga broar mellan nyanlända och svenskar och mellan nyanlända från olika etniska grupper.

Läs mer om projektet under Forskning & utveckling

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.