I serien Jordskott är det skogen som skräms

Från inspelningen av tv-serien Jordskott.

”Med Jordskott ville jag berättaren saga för en vuxen publik”, säger manusförfattaren Henrik Björn.

Vildvittror, trolltyg och mänsklig girighet. När skogen skildas i populär­kulturen lurar den ofta på faror och övernaturliga väsen, redo att hämnas på människan. Henrik Björn, skaparen till tv-serien Jordskott, pratar om skogen som en scen för skräck – och en plats för eftertanke.

Skogen är i allra högsta grad närvarande i den nordiska mytologin, folktron och inte minst populärkulturen. Sagor om väsen som tomtar, troll och annat oknytt har funnits i urminnes tider, och mer moderna gestaltningar av skogen är inte svåra att hitta. Ronjas vilda skog hos Astrid Lindgren, Twin Peaks mystiska ugglor och Engelsfors djupa skogar där människor försvinner i Cirkeln.

Senast i raden är tv-serien Jordskott där andra säsongen nu visas i SVT. I den har skogen en aktiv roll i berättelsen. Den är en skugga som hotar, en uråldrig kraft – men också något heligt som måste vårdas. 

– Med Jordskott ville jag berätta en saga för en vuxen publik, en spännande, obehaglig och gripande berättelse där skogen är något magiskt och hotande som höjer sin röst. Övernaturliga väsen som vaknar till liv när människorna blir för giriga och inkräktar på den för mycket, berättar Henrik Björn.

I en scen sågas ”moderträdet” ner till tonerna av sorglig valsång. Finns det ett underliggande budskap?

– Skogen får här stå som symbol för människans tillkorta­kommanden. Egoismen och rovdriften som så småningom kommer att leda till vår undergång. Vi kan inte hantera naturens tillgångar med måtta, vi slösar med resurser samtidigt som en stor del av världens befolkning har för lite. Jordskott är en berättelse om att leva i obalans med naturen – både i det lilla och stora perspektivet.

Henrik Björn tror att vi behöver skogen mer än någonsin i vårt stressade, uppkopplade samhälle. Och att det är bristen på skogens fysiska närvaro som lätt framkallar rädslor.

Skogen är en fantasieggande plats och det är lätt att få övernaturliga upplevelser när man möter en skog.

– Det man inte känner till blir skrämmande. Skogen är en fantasieggande plats och det är lätt att få övernaturliga upplevelser när man möter en skog. Skuggor som framkallar kalla kårar, mörkret bland uråldriga granar, en sten i skepnad av något underjordiskt. Det sätter igång rädslor hos de flesta. Men som det är med det mesta i livet så försvinner laddningen i det okända när man väl lär känna det.

Men om skogen är så skräck­injagande för nutids­människan, varför inte bara hålla oss borta?

– Jag tror att någonting går förlorat inom oss om vi tappar kontakten med naturen. Vi hör hemma där, vi är inte gjorda för att bo i höghus och vara ständigt uppkopplade. Vi behöver stunder i skog och mark för att släppa garden, borra ner händerna i mossan och hitta tillbaka till någon slags mänsklig ursjäl. I skogen får vi tid för eftertanke, något vi verkligen behöver i den värld vi nu lever, avslutar Henrik Björn.

TEXT: Therese Johansson

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.