Skogens proffs – Jägaren: "Inför skogen är alla lika"

Även om många upplever skog och natur som läskigt finns det tusentals människor som dagligen vistas i skogen och ser den som en trygg plats. Vi har pratat med en jägare, en nattorienterare och en skogsarbetare för att ta reda på hur skogen kan upplevas som ett andra hem.

Redan som liten följde Erika Bergmark med sin pappa ut i skogen för att jaga. I dag är hon en erfaren jägare som helst ger sig ut i skogen ensam.

Uppvuxen i den lilla byn Fällfors utanför Skellefteå har Erika alltid levt nära skog och natur, och under gymnasiet gick hon naturbrukslinjen.

– För mig har naturen alltid varit en plats för att upptäcka nya saker. Efter studenten jobbade Erika på en affär för jakt och fiske och några år senare läste hon vidare till jägmästare med biologiinriktning.

– Det finns så mycket att lära av i skogen, nya djurarter och fascinerande samspel. De bästa jägarna jag känner är de som kan mycket om naturen.

I dag jobbar Erika Bergmark inom ett skog- och naturvårdsprojekt för Boliden och är ofta ute i skogen, både i arbetet och på fritiden.

Den enda gången som Erika har känt obehag i skogen var när hon jobbade i Kanada. Tillsammans med en kanadensisk kollega promenerade hon i nio timmar varpå de plötsligt befann sig långt bort från jaktmarkerna. Det var första gången hon känt sig riktigt vilse, men till slut lyckades hon ta sig upp på en höjd och lokalisera åt vilket håll de skulle gå.

Hon berättar att något liknande inte skulle ske i Sverige eftersom skogarna är helt annorlunda här. Där de befann sig var det 30 mil till närmsta asfaltsväg. Erikas råd till de som ändå känner obehag inför skogen är att bege sig ut regelbundet.

– Ju mer man är där, desto mer inser man att rädslan är överdriven och att skogen inte är farlig. Ett annat råd hon vill ge är att våga bege sig ut ensam.

– Det är lättare att gå vilse om man går efter någon annan, man är inte lika uppmärksam då. Dessutom mår man bra av att göra saker på egen hand. Att klara sig själv inger trygghet.

Namn: Erika Bergmark
Bor: Fällfors
Gör: Jägare och projektanställd på Boliden inom skog och naturvård.
Familj: Föräldrar, bror och en finsk spetshund, Raija.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.