Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

10 smultronställen att besöka på våra fastigheter

Mitt i coronakrisen är skogen lika öppen som vanligt. Skogssällskapet äger skogsfastigheter runt om i Sverige, och vi vill gärna tipsa om vackra besöksmål och intressanta platser i våra skogar. Här är tio tips på besöksmål i våra egna skogar, i olika delar av landet:

Solberget utanför Ängelholm

Bokskog. Foto: Johan Söderqvist

Foto: Johan Söderqvist

Att promenera i en bokskog, med det täta lövverket som tak och mattan av vissna löv under sig, ger en speciell känsla. Om du bor i närheten av Ängelholm kan du parkera vid Margretetorps Gästgifvaregård och därifrån promenera upp på vår fastighet Solberget, där en stor del av fastigheten består av bokskog. I närheten av gästgiveriet finns resterna av ett gammalt arboretum kvar och vid vändplatsen har du fantastisk utsikt över jordbrukslandskapet och Skälderviken.

Läs mer om Margretetorps Gästgifvaregård härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vår fastighet Solberget här

Aha i Sorsele

Från Skogssällskapets fastighet Aha utanför Sorsele

Foto: Hanna Triumf

Njut av den vackra naturen och flugfiska i Sorsele! Vår fastighet Aha, med sina drygt 1000 hektar, består till en fjärdedel av vatten. Rika myrmarker, tallsumpskogar och hackspettsbiotoper. En naturstig löper längs med åar och sjöar genom hela fastigheten och i Gargån finns fina möjligheter till flugfiske.

Läs mer om fisket i Gargån hos Gargnäs Råstrands FVOlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vår fastighet Aha på vår webböppnas i nytt fönster

Åry bruk i Växjö

Från Åryd

Foto: Anders Gerestrand

Cykeltur genom vacker småländsk natur! Strax öster om Växjö ligger den lilla orten Åryd. Där äger Skogssällskapet en 2600 hektar stor skogsfastighet, som sträcker sig runt nästan hela Årydsjön. Ta en cykeltur runt sjön, en tur på 20 km, och besök den gamla bruksmiljön, herrgården, gravfält från järnåldern och flera fina badplatser. Precis öster om Åryd börjar glasriket, med många glasblåserier att besöka.

Karta över cykelturen Årydsjön runtlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vår fastighet Åry bruk

Dimbo utanför Örebro

Dimbobaden

Foto: Lotta Åberg

Sugen på ett dopp? 70 procent av Sveriges yta är visserligen täckt av skog, men vi har också nästan 100 000 sjöar! Vår fastighet Dimbo, utanför Örebro, gränsar mot Hjälmaren och här finns badstranden Dimbobaden. Parkera vid den gamla pepparkaksfabriken, ta en promenad på vår skogsfastighet och avsluta med ett härligt bad!

Läs mer om Dimbobaden på Naturkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vår fastighet Dimbo på vår webb

Salebol utanför Åmål

Vitryggig hackspett. Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Gå i Ronja Rövardotters fotspår och spana efter hackspettar på vår fastighet Salebol utanför Åmål. Mitt på fastigheten finns en bördig bäckravin där vi jobbar aktivt för att gynna den utrotningshotade vitryggiga hackspetten. Fastigheten gränsar dessutom till naturreservatet Sörknatten, där delar av filmen om Ronja Rövardotter spelades in – bland annat hennes berömda vårskrik.

Läs mer om Sörknatten härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vår fastighet Salebol här

Bredvik utanför Norrtälje

Demoparken på Bredvik

Foto: Ulrika Lagerlöf

Demopark och slottshäng! På vår fastighet Bredvik utanför Norrtälje finns en demopark med elva olika besökspunkter inom hållbart skogsbruk. Här kan du vandra i skogen, se de olika försöksytorna och lära dig mer genom informationstavlor som finns utställda vid varje besökspunkt. Avsluta med ett besök på Rånäs slott, som ligger precis i närheten. 29 juni-9 augusti är det konstsommar på slottet, med utställning och café som är öppet varje dag.

Läs mer om konstsommar på Rånäs slottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Bredvik

Västerälven i Bergs kommun

Västerälven

Foto: Ulrika Lagerlöf

I naturen är det sällan trängsel, och att vandra i skogen är härligt! Över hela Sverige sträcker sig ett tätt nätverk av vandringsleder. I Bergs kommun i Jämtland ligger vår fastighet Västerälven, och genom fastigheten går pilgrimsleden Jämt-Norgevägen, som sträcker sig hela vägen till Trondheim.

Hos Svenska kyrkan, Härnösands stift, finns en karta över pilgrimsleder i Jämtlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Västerälven

Kullaskogen i Östra Göinge

Rodatorpet

Foto: Karl Malmkvist

Bor du i eller nära Skåne? Ta en tur till vår fastighet Kullaskogen! Vandra längs Skåneleden, besök den gamla snapphanegården Sporrakulla och soldattorpet Rodatorpet. Skåneleden går rakt genom vår 1200 hektar stora fastighet i Östra Göinge kommun.

Läs mer om Kullaskogen här

Selesjö i Finspång

Sjön Hunn

Foto: Wikipedia

Gillar du att paddla kanot? I vårt avlånga land finns mängder med sjösystem och åar. Vår fastighet Selesjö utanför Finspång angränsar till den populära paddelsjön Hunn med fina kanotleder. Selesjö är också vår inspirations- och visningsfastighet för viltanpassad skogsskötsel. Här har vi bl.a. anlagt 20 hektar viltåkrar och flera våtmarksområden.

På kanotguiden kan se tips på olika paddelturer, bland annat en dagstur på sjön Hunnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Selesjö på vår webb

Kärnebygd i Falkenberg

Kärnebygds kvarn

Foto: Ulrika Lagerlöf

Gå ut och njut av en gammal kulturmiljö! På vår fastighet Kärnebygd, nära Ullared, finns en kvarn och såg från 1700-talet. För några år sedan lät vi renovera upp den, med stöd från länsstyrelsen och EU-medel. Byggnaderna är öppna och det finns en liten utställning för besökare. Här finns också fina skogsmiljöer att promenera i, bord och bänkar att fika vid och precis i närheten en liten gårdsbutik.

Läs mer om sågen hos Falkenbergs kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vår fastighet Kärnebygd

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.