Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Värmen har satt fart på granbark­borrarna

Granbarkborre. Foto: Mats Carlén/Skogsstyrelsen

Foto: Mats Carlén/Skogsstyrelsen

Stigande dagstemperaturer har lett till hög aktivitet hos granbarkborren. Risken är nu stor för nya angrepp och skador i redan hårt drabbade områden.

Tusentals granbarkborrar har nu fångats in i de övervakningsfällor som Skogsstyrelsen och skogsbruket har utplacerade över hela landet. Det är ett tecken på att huvudsvärmningen är igång och att granbarkborrarna nu är på jakt efter nya granar att attackera.

– Eftersom värmen ser ut att hålla i sig ett tag till kommer svärmningen troligen att fortsätta. Nu är risken stor att vi får nya angrepp på stående skog i framförallt södra och mellersta delarna av landet, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre, Skogsstyrelsen.

Svärmningen är nu som intensivast i Götaland och Svealand med toppnoteringar i Uppsala, Örebro och Värmlands län. Svärmningsaktivitet har även noterats längre norrut i exempelvis Gävleborgs och Jämtlands län.

Läs mer

Skogssällskapet medverkar i samverkansprojektet Stoppa borrarna, där myndigheter, företag och organisationer arbetar tillsammans för att begränsa angreppen.

Stoppa borrarna logotyp

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.