Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Aktuellt från region västra Götaland

Regionchef Olof Stenström skriver om det aktuella läget i västra Götaland.

Sommaren och semestertiderna går mot sitt slut. För oss på region västra Götaland har sommaren varit ganska lugn och vi har tack och lov klarat oss undan de natur­katastrofer som annars har fyllt medierapporteringen.

Nu står istället hösten för dörren och det ser ut att bli ett riktigt bra svamp- och bärår. Medan du är ute i skogen vill jag uppmana dig att då och då lyfta blicken och hålla ett öga på grantopparna. Min uppfattning är att vi, åtminstone i Halland, har betydligt mycket mer svamp och bär än vad vi har granbarkborrar, men vi vet att sommarens värme har varit gynnsam för barkborrarna som svärmat två gånger på många håll. Inom region västra Götaland, som omfattar Västergötland, Halland, Bohuslän och Dalsland, så varierar omfattningen på skadorna. I Halland är det glest mellan angreppen och de är relativt små, men för skogsägarna och våra skogsförvaltare i Skövdetrakten är problemen betydligt större.

Barkborrarnas härjningar har ju pågått några år nu och vi kan inte göra mer än att vara på tårna och agera när vi ser nyligen angripna träd. Vi kan samtidigt glädje oss åt att virkesmarknaden är fortsatt het och att industrin har god avsättning av sin råvara. Det har hittills inneburit att även en hel del barkborreskadat timmer har gått att såga, så att markägaren har fått timmerpriser på försäljningen av virket. Våra skogsförvaltare fortsätter att leta och hantera barkborreskadad skog under hösten.

Under hösten kommer vi också att jobba mycket med planeringen och budgeteringen av de skogliga åtgärderna på våra kunders fastigheter under 2022. Att träffa er som är kunder och föra en dialog kring vad just ni vill utveckla i er skog är en del av det, så passa på att redan nu fundera över om du har något särskilda önskemål inför nästa år.

Jag har glädjen att informera att vi har anställt en ny skogsförvaltare i Halland. Han heter Tomas Axelsson och kommer närmast från konsultföretaget Greensway där han har jobbat som ekologikonsult. Tomas har i sin roll på Greensway hållit i, och utbildat, en stor del av Skogssällskapets skogsförvaltare i bland annat SYN-utbildningar (Skogsbrukets Yrkesnämnd). Tomas är jägmästare i grunden och har tidigare även varit lärare på Naturbruksgymnasium och jobbat som inspiratör på Skogsindustrierna. Tomas börjar i oktober då han flyttar ner från Uppsala till sitt föräldrahem i Stråvalla utanför Varberg, och kommer att vara placerad på vårt kontor i Ullared.

I månadsskiftet augusti/september kommer vi att flytta kontoret i Ätran till Ullared och finns då på Varbergsvägen 3 C. Även kontoret i Vänersborg har flyttat till nya fräscha lokaler och ligger nu på Nabbensbergsvägen 2.

Med förhoppning om en skön höst!

Olof Stenström

Regionchef västra Götaland
Karta region västra Götaland

Region västra Götaland innefattar länen Västra Götaland och Halland. Här finns kontor i Göteborg, Vänersborg, Skövde och Ätran.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.