Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Aktuellt från region västra Svealand

Regionchef Harald Nylinder skriver om det aktuella läget i västra Svealand.

Sommaren går mot sitt slut. Den har varit varm och skön, men värmen har även inneburit att granbarkborrarna på många håll har hunnit med att svärma två gånger. Det leder till ökad risk för nya angrepp i vår region under hösten.

Om du går ut i skogen och plockar bär eller svamp i höst vill jag därför påminna om att då och då lyfta blicken och titta på granarnas toppar, för ju tidigare skadorna upptäcks desto större är chansen att lyckas rädda virkesvärden och begränsa framtida angrepp. Våra skogsförvaltare hjälper såklart dig som är kund med inventeringen, men alla ögon i skogen behövs!

Vi räknar med att virkesflödena – från alla er som är kunder till de många sågverk och industrier som vi har avtal med – kommer att fortsätta att präglas av granbarkborreskadorna framöver. Vi fortsätter också att prioritera bekämpning och avverkning i angripna bestånd.

Positivt är att sågverken fortsatt går bra, och det investeras nu bland annat i Setras anläggning i Skinnskatteberg och på Karl Hedins sågverk i Krylbo.

Tillsammans med våra entreprenörer håller vi på att slutföra kvalitetssäkringen av alla våra avverknings­maskiner, vilket vi hoppas vara klara med till årsskiftet. Kvalitet är viktigt för oss på Skogssällskapet, och något vi kommer att fortsätta att satsa på under 2022. I Torsby har vi inlett ett samarbete med avverkningsentreprenör David Nilsson på Heiki AB.

Vi fortsätter också satsa på den framtida kompetens­försörjningen genom att anställa sommarjobbare varje år. Gustav Ziemann från skogsmästarskolan har sommarjobbat hos oss på regionen i år, och har genomfört planterings- och föryngringsuppföljningar.

Våra skogsförvaltare Jessica Norberg i Västerås och Björn Andersson i Karlstad kommer tillbaka från föräldraledigheter under september vilket gör att vi ytterligare kan öka kapaciteten på regionen, med de nyrekryteringar vi gjorde i början av året.

Med önskan om en skön höst!

Harald Nylinder

Regionchef västra Svealand
Karta region västra Svealand

Region västra Svealand innefattar länen Västmanland, Örebro, Värmland, Dalarna samt södra delen av Gävleborgs län. Här finns kontor i Västerås, Falun, Karlstad och Torsby.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.