Ledare Skogsvärden nr 4, 2021: Skogen i centrum

Priserna på skogsfastigheter har länge ökat, ändå verkar intresset för skogen som investering inte mattas av – tvärtom. För egen del tycker jag att det finns något ovärderligt i att röja, hugga ved, jaga och ströva i min egen skog.

Jag och min familj investerade för några år sedan i en skogsfastighet i Småland som, trots att den inte är så särskilt stor, erbjuder många olika naturtyper. Att jag tillsammans med min familj får möjlighet att fortsätta forma fastigheten är stimulerande.

I det här numret av Skogsvärden har vi valt att fokusera på dig som funderar på att köpa skog, eller köpa mer skog. Vad behöver du tänka på och hur resonerar de stora pensionsplacerarna när det kommer till skogen som investering?

Det kan tyckas som en paradox att skogsmarkspriserna fortsätter att öka trots att direktavkastningen – alltså intäkterna från virket – har legat på samma nivåer i många år. Frågar man experterna så förväntas ändå värdeutvecklingen på skogsmark fortsätta uppåt, eftersom fastighetspriserna väntas fortsätta stiga. 2021 har varit ett år med rekordhög lönsamhet för sågverken. Ändå har mycket lite av de pengarna hamnat hos skogsägarna. Under sommaren lyftes röster som ifrågasatte den skeva intäktsfördelningen. I framtiden tror och hoppas jag att betalningsviljan för virke kommer att öka. Efterfrågan på träråvara till framtidsprodukter ökar. Här kommer helt nya aktörer in på marknaden, och förhoppningsvis kommer dessa göra att betalningsviljan gentemot dig som skogsägare stiger.

2021 har präglats av en hetsig debatt om svenskt skogsbruk. I somras kom en ny skogsstrategi från EU som på många sätt ifrågasätter hela den svenska skogsbruksmodellen, och som väcker oro kring hur man som skogsägare kommer att kunna bruka sin skog. När Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i november enades om skogspropositionen var det på många sätt ett steg framåt. När den här tidningen går till tryck har Miljöpartiet valt att lämna regeringen, efter att Centerpartiet släppte fram oppositionens budget. Hur det politiska läget kommer att utveckla sig är högst oklart. Jag hoppas dock att propositionens förslag om ett nationellt mål för ökad tillväxt i skogen genomförs, något som vi på Skogssällskapet har efterfrågat. Jag hoppas också att den inriktning, med värnad äganderätt och förslag om hur mark ska kunna
skyddas med frivillighet som grund, kvarstår.

Skogen är en nationell angelägenhet, men den är också en global angelägenhet. Ungefär samtidigt som skogspropositionen lämnades till riksdagen avslutades klimatmötet i Glasgow, där bromsad avskogning och förnybara råvaror var viktiga frågor. Helt klart är att skogen även i fortsättningen kommer att stå i centrum för vår tids stora ödesfrågor.

Jag hoppas att vi under 2022 tar kliv mot en mer saklig diskussion kring den svenska skogen. Där vi för ett gemensamt samtal om hur skogen ska göra störst
nytta, på både kort och lång sikt.

Calle Nordqvist, vd Skogssällskapet

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.