Ledare Skogsvärden nr 1, 2022: Vad som händer nu är avgörande för skogsbruket

Temat för Skogsvärden nr 1/2022 är Under marken. För trots att vi inte ser det, är det på många sätt där – under ytan – som förutsättningarna för skogens tillväxt och välmående avgörs.

I skrivande stund försöker många förstå vad som pågår under en helt annan yta – hos Vladimir Putin och hans rådgivare. Kriget i Ukraina har fått världen att stanna upp och förfäras.

Inom skogsbruket vänds blickarna allt oftare till det som sker under markytan, med frågor som utdikade torvmarkers koldioxidläckage och mykorrhizans betydelse. För att få hjälp att förklara en del av dessa processer har vi intervjuat Björn Lindahl, professor i markbiologi vid SLU.

Vi har också bjudit in till ett panelsamtal om markberedning, något jag själv ser som en viktig framtidsfråga för skogsbruket. Vi måste bli bättre på att minimera vår markpåverkan. Ytan som påverkas på hygget är idag alldeles för stor i relation till de planteringspunkter som behöver markberedas för att gynna själva plantan.

Vänder vi blicken mot den skogliga debatten så har en enskild fråga dominerat den senaste tiden: artskyddsförordningen. Det började med ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen där de meddelade att de skulle skärpa sin tillsyn. Resultatet skulle bli att skogsägare behöver visa hänsyn till samtliga vilda fågelarter på individnivå, eftersom alla vilda fåglar är fridlysta enligt artskyddsförordningen.

Skogsstyrelsens utspel kan nog ses som ett sätt att sätta press på politikerna, och utspelet har också fått effekt. I början av mars meddelade miljöminister Annika Strandhäll att regeringen nu skyndsamt kommer att se över och ändra artskyddsförordningen, och att en lagändring kan väntas redan inom de närmaste månaderna.

Från Skogssällskapets sida vill vi vara med och påverka så att det nya regelverket blir konstruktivt och effektivt. Vi behöver lägga kraft och resurser på att inventera och skydda populationer av hotade arter, av såväl fåglar som andra djur och växter.

Den debatt som nu pågår kring skydd av fåglar på individnivå riskerar att bli kontraproduktiv för den biologiska mångfalden. Fokus måste läggas på de åtgärder som verkligen behövs och gör skillnad.

Den svenska skogen är en fantastisk resurs för att få fram förnybar råvara som minskar vårt beroende av fossila produkter som bensin och naturgas. Inte minst nu, när priserna på råolja, diesel och bensin rusar i höjden och Europa stoppar importen av rysk naturgas, blir det tydligt hur viktig den svenska skogen är.

Calle Nordqvist, vd Skogssällskapet

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.