Aktuellt från region östra Svealand

Regionchef Hans Lindberg skriver om det aktuella läget i östra Svealand.

Våren är på gång och vi stänger första kvartalet som har varit och är turbulent med tanke på det overkliga som händer i Ukraina.
Halva mitt yrkesliv har jag arbetet i forna öststaterna, och jag har många vänner såväl i Ryssland och Ukraina. För mig är det som händer nu helt overkligt och väldigt tungt.

Det som händer nu ger såklart också effekter på vår verksamhet. Virkesmarknaden frångår de etablerade virkesflödena när dessa förändras. Vad allt kommer att landa i är än så länge för tidigt att säga. Det vi kan se just nu är att priserna hittills ökar och att det är en bra efterfrågan på alla sortiment.

Den 10:e februari aviserade Skogsstyrelsen att de börjar tillämpa artskyddsförordningen striktare. I praktiken innebär detta att det ställs högre krav på markägaren att visa att man tar tillräcklig hänsyn till rödlistade och fridlysta arter i sin verksamhet. Vi har anpassat våra rutiner till detta bland annat genom utökade kontroller av arter i samband med planering av skogliga åtgärder samt genom tydliga hänvisningar till Skogsstyrelsens vägledningar för skydd av arter. Vi bevakar utvecklingen inom området noga. Läs gärna den krönika som Skogssällskapets hållbarhetschef Karin Fällman Lillqvist skrev i ämnet.

Vi lever tyvärr fortfarande med granbarkborreangreppen och får signaler om att angreppen kommer att fortsätta även denna sommar. Det positiva (om man får säga så) är att det finns bra avsättning på marknaden, och den stora utmaningen blir framförallt planeringen så att våra entreprenörers arbete fördelas på bästa sätt.

Nu ser vi fram emot den så välbehövliga vårvärmen!

Hans Lindberg

Regionchef östra Svealand
Karta region östra Svealand

Region östra Svealand innefattar länen Uppsala, Stockholm, Södermanland samt Gotland. Här finns kontor i Uppsala, Stockholm, Nyköping och Visby.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.