Aktuellt från östra Götaland
Regionchef Johan Asp skriver om det aktuella läget i östra Götaland.
Sommaren har nu flutit förbi, och här nere i vår region gjorde den ett ”sista ryck” med värmerekord i september. Detta medförde att brandrisken, som normalt sett inte brukar vara så hög p.g.a. kyliga nätter med mycket dagg, sköt i höjden. Lyckligtvis klarade vi oss från några incidenter under denna period.
Sommaren i övrigt har varit en riktig ”svensk sommar” med lagom med värme, någon regnskur och sol till och från. Det gör att växtligheten har skjutit i höjden under sommaren. För de planteringar som utfördes under våren och sommaren har det varit väldigt positivt. Men det medför såklart också att all annan vegetation har tagit rejäl fart, särskilt på hyggena, och det är hög tid att gräsrensa vissa planteringar. Om gräs och ormbunkar står kvar och vissnar ner riskerar de nämligen att lägga sig som ett lock över den planterade plantan. Man riskerar då minskad tillväxt, och att plantan får mögelangrepp. Så har du lite tid över nu på inledningen av hösten kan det vara bra att kika på planteringarna, ta en promenad på hygget och ”trampa” lite gräs.
Sommaren har även varit positiv ur barkborreperspektiv. Inledningen på sommaren gav oss lite skrämselhicka med höga temperaturer och lite nederbörd. Men värmen gav sig och nu ser vi något minskade angrepp under sommaren. Visst har vi barkborre kvar i våra skogar, men granarnas vitalitet har stärkts och barkborrarna har inte varit speciellt lyckosamma i sina svärmningar. Efter närmare fem år med omfattande angrepp känns det väldigt skönt att kunna konstatera det.
Virkesmarknaden
Vad gäller virkesmarknaden så fortsätter den att stiga. Vi ser ökade priser på samtliga sortiment, och vi når nya rekordnivåer, vilket förstås är glädjande! Konflikten i Ukraina, valutaläge, och därigenom stor efterfrågan på svensk råvara gör att det är ”hausse” på marknaden.
Många fastigheter har dock de senaste åren hållit ett relativt högt tempo i avverkningarna på grund av barkborren, vilket gör att utbudet på marknaden är begränsat. Samtidigt har vi sedan 2018 inte gallrat i den omfattningen som är brukligt, vilket gör att det med dagens prisnivåer även är rekord på gallringsnetton. Det kan även vara en bra tid att se över sina NS-bestånd, och se om det finns åtgärder som behöver göras för att stärka naturvården. Dessa åtgärder har med dagens prisbild gått från att ha varit ekonomiskt olönsamma, till att ofta faktiskt vara riktigt lönsamma, så varför inte passa på?
Nu under hösten håller våra förvaltare på att slutföra våra kundbudgetar, och planera upp verksamheten för 2025. Plantor ska beställas, och verksamheten på våra kunders fastigheter planeras, och fastigheterna ska fortsätta sin utveckling efter våra kunders målsättningar.
Skogssällskapets breda expertis
Jag vill också påminna om att Skogssällskapet har bred kompetens utöver de traditionella skogliga frågorna. Våra kundekonomer och fastighetsexperter kan hjälpa till med bland annat arrendefrågor, värderingar, intrångsersättningar och fastighetsrättsliga ärenden. Det är nu det är dags att börja tänka på hur man vill hantera årets resultat inför kommande bokslut och deklaration. Ju mer förberedd man är inför det arbetet, desto lättare går det. Hösten är också en bra tid att gå igenom alla upplåtelser för att se om några ska omförhandlas under nästa år. Vi hjälper även gärna till med underhållsplaner för ditt byggnadsbestånd så att du kan planera likviditeten utifrån behoven. Hör gärna av dig med ditt behov så kopplar vi dig till rätt expert.
Med önskan om en skön höst!
Johan Asp
Regionchef östra Götaland- Organisation Skogssällskapet
- Telefon 013-14 38 48
- Epostadress johan.asp@skogssallskapet.se
Dela
Region östra Götaland innefattar länen Östra Götaland, Jönköping samt norra delen av Kalmar län. Här finns kontor i Linköping, Jönköping och Vimmerby.
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.