Skogssällskapet vill ha hjälp att hitta fler knasiga träd

Sveriges skogar kryllar av knasiga träd – i udda former och på otippade platser. Nu vill stiftelsen Skogssällskapet ha allmänhetens hjälp att hitta årets knasigaste träd.

– Skogens knasiga träd förtjänar att bli hyllade! De lämnas ofta vid avverkning då virkesvärdet är lågt, men naturvärdet blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetsträd”. Dessutom är de roliga att titta på, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

En stor andel av Sveriges skogar sköts aktivt för att ge råvara till förnybara produkter, men den svenska skogen fyller också en viktig funktion som en plats för rekreation och naturupplevelser. Allt fler svenskar söker sig ut i naturen för att upptäcka skogens alla värden.

Överallt i skogen finns annorlunda träd. Träd som ser ut som figurer, slingrar sig runt varandra, som växer på otippade platser eller på ovanliga sätt. Under sommaren 2021 efterlyste Skogssällskapet knasiga träd i hela landet och många hundra bilder delades i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd.

Skogssällskapet efterlyser nu nya bilder från allmänheten. Bilderna delas, precis som föregående år, i sociala medier med hashtaggen knasigaträd (#knasigaträd). I höst utser en jury vilket träd i respektive landskap som är årets knasigaste träd.

– Skogssällskapet vill bidra till att öka kunskapen om skogen, hur vi sköter skogen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och gynnar den biologiska mångfalden. Därför vill vi nu uppmuntra alla att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.

Så bidrar du:

Dela en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns, senast den 31 augusti. Tagga bilden med #knasigaträd. Kom ihåg att ditt inlägg måste vara offentligt.

Pressbilder

Så uppstår knasiga träd

  • Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.
  • Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.
  • Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Visste du att?

Betydligt fler svenskar sökte sig till naturen under 2021 än tidigare. Varje vecka var 52 procent av svenskarna ute i skog och mark på fritiden, att jämföra med drygt 30 procent under åren 2008–2019. Det visar ny statistik från SCB.

2021 års vinnarträd

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.