26 miljoner kronor i Skogssällskapets årliga utlysning
Nu är Skogssällskapets årliga utlysning öppen. Totalt 26,1 miljoner ska Skogssällskapet och ytterligare fyra stiftelser dela ut. I år riktas strålkastarljuset lite extra mot tre fokusområden: klimatsmart skogsskötsel, nya tekniker i skogen samt konsekvenser av EU:s naturrestaureringsförordning.
EU:s naturrestaureringsförordning klubbades i juni och ska nu implementeras i alla medlemsländer. Det är därför angeläget att få fram mer kunskap om vad förordningen kan komma att få för konsekvenser, menar Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.
– Vad kommer förordningen att betyda för svenska skogsägare? Vilken påverkan kan den få på den biologiska mångfalden i skogen, och för skogsekonomin i stort? Det är exempel på områden där det saknas kunskap idag, säger hon.
Två ytterligare fokusområden i årets utlysning är nya tekniker i skogen, med AI och eDNA som exempel, samt klimatsmart skogsskötsel.
Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av skoglig forskning. De senaste tio åren har man gett anslag till över 150 tillämpade projekt inom skogshushållning och naturvård. I år lyser man ut 22 miljoner kronor. Samtidigt lyser fyra stiftelser som står i nära samarbete med Skogssällskapet ut sina forskningsmedel, totalt 4,1 miljoner kronor.
– Jag vet att Skogssällskapets utlysning är uppskattad bland forskare eftersom vi bidrar till en verksamhetsnära forskning som ofta får snabb tillämpning i praktiken. Det går att få bidrag för snävt avgränsade projekt med relativt kort genomförandetid, något som också gör att vi har möjlighet att fånga upp aktuella ämnen snabbt, säger Karin Fällman Lillqvist.
I år, liksom tidigare, är Skogssällskapets utlysning öppen för sökanden från svenska och finska lärosäten. Samarbetsprojekt – mellan olika universitet eller lärosäten och mellan olika länder – premieras i utlysningen.