Ledare i Skogsvärden nr 3, 2024
Höstregn som samlas i pölar i skogen, diken och bäckar som fylls med nytt vatten efter sommaren. Dimman som nu lägger sig över åkrar och ängar blir om några veckor till frost i gräset på morgnarna.
Fascinationen inför vattnets funktioner och möjligheter har jag burit med mig sedan barndomen. Från skogsbäcken i Värmland där jag kunde spendera hela
dagar under sommaren, trollbunden av vattnets väg genom skogen och hur jag
kunde påverka genom att dämma och sätta upp vattenhjul. Idag har fascinationen fått sällskap av en stor respekt inför hur sårbara vi är när vattnet inte kommer som det ska.
Försommartorkan har blivit allt värre de senaste åren och gör det till en utmaning att plantera i maj. I Norrland har markberedningsmetoden ”omvänd torva” nästan blivit en omöjlighet, för att torvan torkar ur för snabbt och plantan dör. Vattnet är inte längre något att ta för givet, när klimatförändringarna gör att det kommer mer sällan och mer koncentrerat än vad det gjorde tidigare.
Samtidigt är vi lyckligt lottade i Sverige. Vi har god tillgång till rent vatten,och prognoserna för ett framtida klimat är – om än oroväckande – betydligt bättre än för många andra länder med tanke på vatten. Skogens vatten och dess ekosystem är dock något vi måste vara oerhört varsamma med. Efter sommaren har en nationell skandal skakat Finland, där en maskingrupp – som arbetade på
uppdrag av av ett större skogsbolag – kört sönder livsmiljön för flodpärlmusslan
i en skyddad bäck. En kraftfull påminnelse om hur viktigt det är att alla länkar i
skogsbrukskedjan tar ansvar.
I Sverige har vattenfrågorna blivit allt viktigare inom skogsbruket de senaste tio åren. Hur vi kan minska brunifieringen av sjöar och vattendrag i Sverige är en fråga som det forskas flitigt på. Att låta lövträd, i stället för barrträd, breda ut sig i kantzonerna är en enkel åtgärd som alla skogsägare kan göra för att bidra positivt i den frågan.
Idag finns blå målklassning för att vi ska planera, och aktivt begränsa, hur vattnet påverkas när vi gör åtgärder i skogen. Via certifieringssystemen har vi också kontrollmekanismer för att minska påverkan på skogens vatten. Men vi behöver bli bättre. Varje överfart över ett dike eller en bäck måste ske med största försiktighet, annars riskerar vi både att förstöra för arterna som lever i dem där och då, och att föra ut sediment i sjöar och åar som får negativa konsekvenser på sikt.
När jag ger mig ut i skogen nu slås jag av hur mycket skogen vuxit i år, eftersom sommaren faktiskt erbjudit en perfekt blandning av värme och vatten. Nu ser jag fram emot hösten, en riktig favorittid för mig i skogen när temperaturen sjunker och jakttiden infinner sig. Hoppas att du, liksom jag, njuter av hösten i skogen – och kanske får syn på några goda kantareller att lägga i svampkorgen.
Calle Nordqvist, vd Skogssällskapet