Kartering av fornminnen i skogen med fjärranalys och andra geodata
Skogsbruket står inför en stor utmaning där det gäller att både identifiera kulturminnen i större omfattning än vad som görs idag och att minska skadorna på dessa i samband med avverkning, skogsvårdsåtgärder och vägbyggnation. Detta projekt ämnar identifiera de i skogen vanligast förekommande fornminnestyperna som kan identifieras med geodata, utveckla karteringsmetoder för att finna okarterade fornminnen, utvärdera dessa metoder samt ta fram analysverktyg med sikte på operativ implementering i skogsbruket.
I Skogsstyrelsens senaste s.k. kulturpolytax hade nästan hälften av alla forn- och kulturlämningar (benämns här fornminnen/fornlämningar) belägna vid avverkningsplatsen påverkats och hälften av de påverkade var skadade. Det innebär att ungefär 25 % av alla forn- och kulturlämningar skadas under drivning och markberedning. Vid brytning av nya skogsbilvägar kan länsstyrelsen numer kräva arkeologiska utredningar vilket kan komma att påverka både tid och kostnad för nybyggnation av skogsbilvägar.
Skogsbruket står inför en stor utmaning där det gäller att både identifiera kulturminnen i större omfattning än vad som görs idag och att minska skadorna på dessa i samband med avverkning, skogsvårdsåtgärder och vägbyggnation. Med ett proaktivt utnyttjande av de nya möjligheter som finns inom fjärranalys- och geodataområdet finns stora möjligheter att snabbt och kostnadseffektivt hitta arbetsmetoder för att minska skadorna och stärka skogsbrukets förtroende gentemot allmänhet och myndigheter.
Fokus för detta projekt är därför att studera hur vi med hjälp av fjärranalys och andra geodata ska kunna framställa förbättrade beslutsunderlag för att finna okarterade fornminnen. Nya rikstäckande fjärranalysdata i 3D kan tillsammans med olika bilddata (ortofoto och satellitdata) bearbetas för att kartera fornminnen och stötta traktplaneringen i skogsbruket genom att indikera var hänsynstaganden ska ske. Exempel på bildbehandlingsmetoder för kartering av fornminnen finns bland annat utvecklade i Norge samt vid Länsstyrelsen i Dalarna. Analysverktyg som inkluderar andra underlag som höjddata för att identifiera högsta kustlinjen eller äldre kartmaterial stöttar karteringen.
Projektet ämnar identifiera de i skogen vanligast förekommande fornminnestyperna som kan identifieras med geodata, utveckla karteringsmetoder för att finna okarterade fornminnen, utvärdera dessa metoder samt ta fram analysverktyg med sikte på operativ implementering i skogsbruket. Samarbete med bland annat Skogsstyrelsen, skogsföretag och RAÄ planeras i projektet.
Sammanfattning av projektets resultat
- Resultaten visar på goda möjligheter att hitta kandidater till vanligt förekommande lämningar, även om det är svårare i blockrika marker samt att vissa lämningstyper inte alls går att upptäcka.
- De utvecklade tolkningsunderlagen är lätta att implementera och mervärden i den skogliga planeringen identifierades. Samtidigt är fortsatt kvalitetssäkring av myndigheternas databaser samt återkopplingen från länsstyrelser viktigt.
Ämne: Planering
Startår: 2015