Ekonomi

#Ekonomi

För många skogsägare är skogen en viktig del av ekonomin. Vilka beslut man fattar kan få enorma konsekvenser eftersom det ofta är stora belopp det rör sig om.

Här samlar vi artiklar som ger råd och tips för den skogliga ekonomin. Hur man kan använda skogskontot, hur skatten kan planeras, vad man ska tänka på inför ett generationsskifte och lönsamhet i olika skogliga åtgärder.

Artiklar & reportage

 1. Webbinarium om generationsskifte på skogsfastigheten

  Ett kommande generationsskifte är en fråga som man lätt skjuter framför sig, men som det är viktigt att börja fundera över i god tid. På det här webbinariet går vi igenom grunderna.

 2. Paret Lyhagen vill att sönerna ska få tid att växa in i rollen som skogsägare

  Roland och Elisabeth Lyhagen blev ägare till en skogsfastighet i Tranemotrakten i Västergötland för nästan 35 år sedan. Nu har de skrivit över hälften av egendomen till sina söner, som idag är i samma ålder som de själva var när de blev skogsägare.

 3. Fastighetsspecialistens råd inför generations­skiftet: Lyssna på allas tankar

  Ett generationsskifte kräver kunskap inom såväl skogsbruk som juridik och ekonomi. Dessutom kan det vara mycket känslor inblandade. Men, det finns hjälp att få hela vägen genom processen.

 4. Juristens och psykolog­ens råd: Prata om genera­tions­­skiftet i god tid

  Generationsskifte av skogsfastigheter sker ofta sent i livet eller genom arv när ägaren har avlidit. För skogsägare som vill planera för generations­skiftet finns saker att tänka på som kan under­lätta för dem som berörs. Vi bad psykologen Lisen Kebbe och

 5. Så gick det till när vi ärvde vår skog – tre skogsägare berättar

  Inget generationsskifte är det andra likt. Vi frågade tre skogsägare hur det gick till när de tog över efter sina föräldrar.

 6. Webbinarium om skoglig beskattning

  27 november 2023 anordnade Skogssällskapet ett digitalt lunchseminarium om skoglig beskattning. Här kan du se det inspelade webbinariet.

 7. Cash i skogen – Skogssäll­skapets kundekonom tipsar

  Amorteringar, affärsformer och finansiella verktyg – i svåra ekonomiska tider finns det flera saker du som skogsägare kan se över. Kundekonom Thomas Bärtzner delar med sig av de viktigaste insikterna.

 8. Skogsförvaltaren om att hjälpa samägare: ”Kul att väga in alla personers viljor”

  I Revsund, Jämtland, ligger en 400 hektar stor skogsfastighet som samägs av syskon och syskonbarn. Skogssällskapets Erik Risby är familjens skogsförvaltare och sköter skogen tillsammans med ägargruppen.

 9. Bröderna som sätter glädjen i fokus för samägandet av skogen

  En neutral part, lyhörda diskussioner om ägandet och en gemensam vision för framtiden är några av framgångs­faktorerna i familjen Svenssons gemensamt ägda skog. De lägger stor vikt vid glädje och gemenskap med målet att ha en skog som är hållbar – såväl

 10. Webbinarium om samägande av skog

  9 december 2022 anordnade Skogssällskapet ett digitalt frukostseminarium om samägande av skog.