Samarbetsavtal Euroforester Masterprogram
Avtalet lägger grunden för ett flerårigt samarbete mellan Skogsällskapet och Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, med syfte att stödja utbildningsverksamhet riktad mot de tre baltiska länderna. Avtalet förutser konkreta åtgärder, såsom deltagande av baltiska studenter i Euroforester masterprogrammet. På längre sikt kommer detta att bidra till ökat utbyte av skoglig kunskap mellan Sverige och de tre baltiska länderna.
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap har sedan år 2000 ett väl etablerat nätverk i Baltikum, med skogsfakulteterna på Estonian University of Life Sciences i Tartu, Estland; Latvia University of Agriculture i Jelgava, Lettland; och Aleksandras Stulginski University i Kaunas, Litauen.
Ett stort antal studenter från dessa universitet har deltagit i Euroforester-masterprogrammet vid institutionen. De har därigenom fått en god kännedom om svensk skog och skogsbruk, men även studerat skogen i ett internationellt perspektiv genom flera studieresor och medverkan av olika gästlärare. De har också utvecklat sina generella kompetenser genom att komma i kontakt med nya pedagogiska metoder och arbetssätt. En undersökning som genomfördes av Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap 2008 visar att flertalet av våra utbytesstudenter har varit attraktiva på arbetsmarknaden i sina hemländer tack vare att deras höga kompetens samt erfarenheter av studier i en internationell miljö.
Stiftelsen Skogssällskapet verkar för hållbar utveckling av skog och mark, bland annat genom anslag som finansierar kunskapsutveckling om skog och naturvård, hittills främst i Sverige. När Skogssällskapets verksamhet i Baltikum nu ökar i omfattning avsätts anslag för kunskapsutveckling med denna inriktning även i dessa länder.
Anslag 2020-2022
Skogssällskapet har under perioden 2017-2019 finansierat totalt nio 1-åriga studiestöd för studenter från Estland, Lettland och Litauen. Även under perioden 2020-2022 möjliggörs studier inom Euroforester masterprogrammet för tre studenter per år från Baltikum.
Ämne: Kommunikation & kunskapsspridning
Startår: 2017