Avslutat projekt

Öka kunskapen om allemansrätten i skogen hos svenska skolelever

Svenska Turistföreningens material Allemansrättsskolan har redan nått ut till cirka 200 000 barn, med 8000 utskickade kit. Genom projektet ges anslag för att ytterligare 4000 kit ska kunna distribueras till skolor, samt till STF:s lokalavdelningar och boenden runt om i Sverige.

Allemansrättsgänget

Allemansrättsgänget är figurer man får lära känna i Allemansrättsskolan.

Efterfrågan på mer kunskap om allemansrätten i svenska skolor är enorm. Samtidigt som skogsägare och markägare vill se en ökad förståelse för vad som ingår och inte ingår i allemansrätten saknar många skolor bra utbildningsmaterial till sina elever. Utifrån dessa förutsättningar har Svenska Turistföreningen skapat skolmaterialet Allemansrättsskolan på lätt svenska som kan distribueras mycket effektivt till stora kvantiteter elever. Med enkla texter och korta filmer lär sig barn och vuxna mer om vad den svenska allemansrätten innebär. Parollen är 'Inte störa - inte förstöra'.

Genom Allemansrättsskolan får barn i åldern sex till tolv år en grundläggande förståelse för vikten av att ta hand om naturen och kommer att samtala med sina pedagoger och sina föräldrar om detta. Det här skapar ett band till skog och mark och minskar även problematiken med nedskräpning i naturen. Genom att nå ut i tidig ålder kan vi skapa långsiktiga effekter där unga människor under sin uppväxt, och sedan som föräldrar själva, kan sprida kunskaperna vidare.

Läs mer om Allemansrättsskolan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ämne: Kommunikation & kunskapsspridning
Startår: 2022

Anna Heimersson

Engagemangschef

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.