Historien lär oss hantera framtiden
I projektet tas fem korta populärvetenskapliga filmer fram för att sprida kunskap om hur landskapet och vårt välstånd har utvecklats i synergi med den svenska skogen.
I dag är pressen hård på att skogen ska leverera en mängd nyttor för samhället vid sidan av den traditionella virkesproduktionen. Dessutom bidrar klimatförändringen med utmaningar för djur och växter, samt en ökad risk för skador på skogen. Framtidens förvaltning av skogen kan inte planeras ifrån ett oskrivet blad, vi måste också lära av historiens framgångar och misslyckanden. Dagens miljödebatt tjänar på kunskap om landskapets historiska förändring och varför den har fått den utformning den har i dag. I det här projektet vill vi väcka intresse för skogens historia och kunskap om hur landskapet och vårt välstånd har utvecklats med en film. Den kommer att innehålla fem fristående berättelser som var och en ger en aha-upplevelse och bidrar till en ödmjuk förståelse för det historiska arvet som syns både i landskapets utformning, de fysiska kulturlämningarna och i minnen och berättelser.
Varje del bygger på en god berättare och en historia som representerar ett viktigt skeende i skogshistorien, kombinerat med arkivklipp. Dessutom målas lärdomar för framtiden fram i varje avsnitt. De avsnitt som ingår har fått namnen Gran och ginst (om det sydsvenska landskapets förvandling), När jättarna försvann (om exploateringen av den nordsvenska skogen), Skogsmänniskor (om kronotorpare och skogsbolagens framväxt), Nådig frun från Wij (om bruken och kampen om skogen), Barrskogsnunnan och andra otäckingar (om tidigare skadeutbrott och vad vi kan lära oss för framtida).
Ämne: Kommunikation & kunskapsspridning
Startår: 2024