Pågående projekt

Indikerar förekomst av signalarter hög biologisk mångfald – en syntes

I projektet undersöks i vilken grad enskilda signalarter indikerar höga naturvärden på beståndsnivå.

Trollhand (Hypocreopsis riccioidea). Foto: Tikka40 - CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons

Trollhand (Hypocreopsis riccioidea) är ett exempel på en signalart, en art som används som indikator när man söker urskilja biotoper med höga naturvärden. Foto: Wikimedia commons

Signalarter används som indikatorer för skogsområden med höga naturvärden, d.v.s. områden med rödlistade arter och hög biologisk mångfald. Statistiska analyser av fältdata har dock visat att det sällan finns starka samband mellan indikatorarter och andra arter. Om det stämmer även för signalarter begränsar det deras användbarhet för att identifiera skogsområden med höga naturvärden som kan behöva skyddas. Syftet med detta projekt är därför att undersöka i vilken mån och under vilka förutsättningar förekomsten av signalarter indikerar en hög mångfald av rödlistade och andra arter.

Tidigare studier har undersökt sambandet mellan signalarter och rödlistade och andra arter, men dessa fokuserar på enstaka artgrupper, specifika skogstyper, eller vissa delar av Sverige, och har därför inte kunnat visa några större mönster i hur användbara olika signalarter är. Det finns även studier där man har inventerat både signalarter och andra arter i svenska skogar, men som inte specifikt undersökt sambandet mellan dessa. För sådana studier kan man undersöka sambanden genom nya analyser. Vi kommer att använda oss av systematiska sökmetoder för att hitta dessa två typer av studier. Genom att gemensamt analysera data från dessa kommer vi att kunna besvara hur bra enskilda signalarter fungerar, och identifiera storskaliga mönster, t.ex. om vissa organismgrupper är bättre som signalarter än andra eller om de är mer användbara i vissa skogstyper.

Våra slutsatser kommer att ha konsekvenser för hur signalarter används inom naturvården, t.ex. deras roll som beslutsstöd vid områdesskydd, och vid framtida uppdateringar av signalartslistan. Vi kommer därför lägga stor vikt vid att kommunicera resultaten till de som använder sig av signalarter på exempelvis Skogsstyrelsen och skogsbolag. Detta kommer ske genom populärvetenskaplig publicering, samt anordnandet av ett webbinarium där resultaten kommer att presenteras och diskuteras med intressenter.

Ämne: Natur- och kulturvård
Startår: 2024

Malin Tälle

PhD, forskare vid Institutionen för ekologi
  • Organisation Sveriges lantbruksuniversitet
  • Telefon 0738-011053
  • Epostadress malin.talle@slu.se

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.