Kartläggning av biologisk mångfald med hjälp av eDNA
I projektet, som bedrivs i Finland, tas en ny metodik fram för att kartlägga biologisk mångfald. Den nya metodiken, som använder sig av eDNA, kan bli ett effektivt komplement till traditionella inventeringsmetoder inom skogsbruket.
Skogar innehåller mycket av den biologiska mångfalden in Norden. Samtidigt är de en viktig ekonomisk resurs, nationellt såväl som för individer och företag. För att kunna bruka skogen på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden samtidigt bevaras krävs kunskap om hur växt och djursamhällen svarar på olika slags skogsbruk. Ett flertal studier har gjorts på individuella eller ett fåtal arter, men hela samhällen av arter är svåra att undersöka; traditionella metoder tar mycket tid och kan missa arter som är kryptiska eller där individantalet är litet. Det kräver dessutom taxonomiska specialistkunskaper hos forskarna.
De senaste 10-15 åren har man utvecklat methoder för att undersöka förekomst av olika artsamhällen i naturen med hjälp av environmental DNA (eDNA). Allt som lever har DNA, och DNA fälls från individer in i deras omgivning, vare sig det är i luft, vatten eller mark. Med eDNA metoder kan man standardisera metoder som insamling, val av gener och labb-protokoll och analysera hela samhällen av arter effektivt, både lokalt och nationellt. Det här projektet går ut på att validera och tillämpa eDNA tekniker i ett skogsforskningsprojekt som redan pågår (DISTDYN), där effekten av olika slags avverkning redan mäts på skalbaggar och växter med traditionella metoder. För att försäkra att eDNA metoderna är tillförlitliga så samlas eDNA in från luften i områden med olika typer av avverkning samt orörd referensskog, vid två olika tidstillfällen, tidig och sen sommar, och jämförs sedan med data insamlat med traditionella metoder. Sedan undersöks eDNA-samhällena med statistiska metoder som visar på hur artrika de är, hur de är sammansatta, hur de skiljer sig, och hur de förändras över tid och i respons till olika typer av avverkningsstrategier.
Att tillförlitligt och enkelt kunna mäta hur hela växt och djursamhällen reagerar på olika strategier för avverkning är grundläggande för att förstå hur man bevarar eller till och med ökar den biologiska mångfalden i skogar.
Ämne: Klimatanpassat & hållbart skogsbruk
Startår: 2024