Nya volymfunktioner baserade på skördarmätningar
Projektet ska ta fram och validera nya volymfunktioner för tall och gran samt eventuellt även björk.
Idag finns nationella volymfunktioner för att beräkna träds volym utifrån brösthöjdsdiameter, höjd och trädslag. De senaste och mest använda funktionerna publicerades av Göran Brandel 1990, och är utvecklade utifrån ett empiriskt stickprov, spritt över landet.
Stickprovet bestod av väl inmätta stamtrissor (segment) från stammarna, en metod som i sig medför icke obetydliga fel. Användandet av dessa funktioner för mindre områden än de utvecklades för, t.ex. en trakt eller en region, medför därför systematiska avvikelser (fel) som beror på var man befinner sig. Ju närmare genomsnittet för Sverige som skogen man vill beräkna består av, desto mindre fel.
Vi vill utveckla nya volymfunktioner för Sverige där variablerna också tar hänsyn till platsens koordinater och höjden över havet. Genom att använda nya volymskattningar mätta med skördare från hela Sverige har vi idag förutsättningar som inte tidigare fanns, för att utveckla sådana funktioner.
För att kunna planera virkesflöden och ekonomiskt utfall är det viktigt att på förhand kunna beräkna utfallet av en avverkning och stora företag kan till viss del runda problemet genom att göra utbytesprognoser baserat på laserskanning och stora mängder skördardata från liknande avverkningar, men situationen är ojämlik med helt olika förutsättningar för större och mindre skogsägare. De nya volymfunktionerna skulle också kunna förbättra de nationella skattningarna av bundet kol i skogen, som har betydande påverkan på klimatrapporteringen.
Ämne: Planering
Startår: 2024