Skogsvärden nr 2, 2019

Tema: Vatten och våtmarker

Omslag Skogsvärden nr 2, 2019

En vattenspegel i skogen är inte bara vacker
och lugnande för själen. Den bidrar även till
den biologiska mångfalden och klimatnyttan. Dessutom ger vatten en trygghet under våra allt varmare och torrare somrar då risken för skogsbränder ökar. I det här numret ger vi goda exempel på vattnets berikande egenskaper – och råd till dig som vill skapa våtmarker i din skog.

Ur innehållet:

  • "Upplevelsevärdet är viktigt". På Skogssällskapets fastighet Bredvik utanför Norrtälje har anläggningen av en våtmark gynnat såväl jakten och den biologiska mångfalden som ekonomin – för att inte tala om rekreationsvärdet.
  • Ny våtmark skapar variation och mångfald i Finland. Den planerade våtmarken på Söderlångvik gård i Finland ska locka både djur och människor att njuta av ett rikare fågelliv och en spännande variation i växtligheten.
  • Så berikar du din skog med vatten. Skogssällskapets vilt- och våtmarksexpert Carl Pfeiff har projekterat över 500 våtmarker – här delar han med sig av sina erfarenheter och tips om vad du bör tänka på för att skapa de bästa förutsättningarna för vatten på din fastighet. 
  • "Vattnet är lugnande för sinnet". Skogen är bara till låns – därför måste vi sköta den vördsamt. Det menar Eskil van Loosdrecht, som
    tillsammans med sina syskon äger en 300 hektar stor skogsfastighet i Backaryd. Beslutet att anlägga viltvatten på fastigheten var en viktig del i den här filosofin.
  • Så sköter du kantzonerna för bäst effekt.
  • Att rensa eller inte rensa. Nytt verktyg visar vilka diken som är värda att rensa, och vilka som kan lämnas orörda.

Dessutom:

Alla artiklar i tidningen finns i Kunskapsbanken här på webben

Bläddra i tidningen här Pdf, 6.7 MB, öppnas i nytt fönster.