Slutavverkningens effekter på vatten – en kunskapssammanställning
Skogforsk och LUKE i Finland kommer att sammanställa befintlig kunskap kring slutavverkningens effekter på hydrologi och vattenkemi i ett nytt projekt.

Foto: Rasmus Sörensen
Biomassa från skogen betraktas generellt som långsiktigt hållbar, och efterfrågan på förnybara material ökar i takt med samhällets strävan efter minskat fossilberoende. Trakthyggesbruk med slutavverkning är den dominerande skogsbruksmetoden i Sverige och Finland. Miljöeffekter av slutavverkning har studerats både här och i andra delar av världen. Slutavverkning påverkar den lokala miljön på många sätt, bland annat med avseende på hydrologi, mark- och vattenkemi, och mikroklimat. Slutavverkning kan ändra vattnets flödesvägar, avrinningens storlek och fördelning över tid, vilket ofta leder till läckage av humus, näringsämnen och metaller.
Långsiktig hållbarhet i skogsbruket är nödvändig för att säkra framtidens behov av både ekonomiska värden, biologisk mångfald och rekreation, som FN uppmärksammade i 1987 i rapporten Vår gemensamma framtid. Studier har visat skillnader i vilka konsekvenser slutavverkning får i olika delar av landskapet och vid olika årstider. Avverkningsmetoder och hänsynsåtgärder påverkar också effekten på miljön.
Genom att studera och jämföra avverkningsstudierna som gjorts fram till idag hoppas vi kunna skönja mönster och förklara skillnader i effekt exempelvis mellan olika områden, avverkningsmetoder, avverkningssäsong, markstörningar, tidigare gödsling, nedfall av luftburna föroreningar samt geologiska, meteorologiska, och biologiska förhållanden.
Syftet med denna studie är att sammanfatta och syntetisera befintlig kunskap om miljöeffekterna av slutavverkning och identifiera kunskapsluckor.
Ämne: Mark & vatten
Startår: 2022